Počela sedma runda sirijskih mirovnih pregovora u Astani

Na dnevnom redu sastanaka u Astani trebalo biti otvaranje koridora za dopremanje humanitarne pomoći civilima (EPA)

Bilateralnim sastancima delegacija Turske, Rusije i Irana, u ponedjeljak ujutro je počela sedma runda sirijskih mirovnih pregovora, koji se vode u glavnom kazahstanskom gradu Astani.

Pregovori se vode na inicijativu Turske, Rusije i Irana, a učestvuju delegacije režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, naoružanih pobunjeničkih grupa, kao i delegacije Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana.

Shodno pripremnim susretima u nedjelju, glavna tema sedme runde bi trebalo biti oslobađanje zarobljenika iz sirijskih zatvora.

Spisak s više od 12.000 zatvorenika

Opozicija je posredničkoj ruskoj delegaciji početkom mjeseca dostavila spisak s više od 12.000 zatvorenika u Homsu, prenosi Anadolija.

Delegacije Rusije i Turske u u ponedjeljak ujutro razgovarale o kršenju primirja koje provode snage odane Assadovom režimu.

Delegacije naoružanih pobunjeničkih grupa također su se u ponedjeljak sastale kako bi usaglasili zahtjeve i stavove.

Delegacija pobunjeničke Oslobodilačke vojske Sirije najavila je da će delegaciji UN-a predati četiri dosijea o kršenju primirja sirijskog režima, zločinima koje, kako kažu, čine režimske i proiranske snage, stanju u zatvorima i demografskim promjenama koje provode režimske, proiranske i kurdske snage.

Za danas je najavljen i prvi trilateralni susret delegacija Turske, Rusije i Irana, koji su garanti mirovnog procesa u Siriji.

Otvaranje koridora za humanitarnu pomoć

Jedna od glavnih tema tog sastanka bi trebalo biti angažiranje snaga tih zemalja radi provedbe primirja u Siriji.

U Astani bi u ponedjeljak i utorak trebalo biti govora i o početku procesa uklanjanja zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava sa područja na kojim su zaustavljeni sukobi.

Delegacije će, također, razgovarati i o tome da se u nastavku pregovora uključe zemlje posmatrači, u prvom redu Kina i Irak.

Kao i u dosadašnjim rundama, i ove bi na dnevnom redu trebalo biti otvaranje koridora za dopremanje humanitarne pomoći civilima.

Na pregovorima u Astani početkom maja je dogovorena uspostava četiri nekonfliktne zone u poprištima najvećih sukoba u Siriji.

Dogovorom Rusije i SAD-a, Daraaya i Kuneytra su proglašene sigurnim zonama i o tim regijama se vode odvojeni pregovori.

 

Rusija je u julu poslala i policijske snage kako bi kontrolirala provedbu primirja u tim regijama.

Uporedo s tim, rusko Ministarstvo odbrane je početkom jula saopćilo da je proglašen prekid sukoba i u Istočnoj Guti kod Damaska, ali je početkom augusta otkriveno da je taj sporazum potpisala samo jedna pobunjenička grupa.

Snage odane Assadovom režimu i dalje izvode artiljerijske i zračne napade na Istočnu Gutu.

Tokom posljednje runde pregovora u Astani postignut je dogovor o granicama Idliba, unutar kojih će biti na snazi dogovoreno primirje.

Shodno dogovoru, turske snage sigurnosti su angažirane na terenu.

Visok nivo napetosti

Rusija se nada da Turska može stabilizirati situaciju u sirijskoj pokrajini Idlibu, u kojoj, prema mišljenju Moskve, i dalje postoji “velika prijetnja ekstremističkih napada”, rekao je viši ruski diplomat u ponedjeljak, prenosi novinska agencija RIA.

“Ondje je dosta visok nivo napetosti i još prijete napadi radikalnih grupa koje se ondje nalaze”, prenosi agencija izjavu Aleksandra Lavrentjeva, koji vodi rusku delegaciju u Astani.

“Mi se, međutim, nadamo da će naši turski partneri na kraju ispuniti svoj dio obaveza koji se tiču zone deeskalacije u Idlibu te da će ondje stabilizirati situaciju”, rekao je Lavrentjev, prenosi Hina.

Izvor: Agencije