Počele pripreme za digitalni samit zapadnog Balkana

Samit će, kako je navedeno, ekonomijama iz regije pružiti izvanrednu priliku za dobro upravljanje mogućnostima i rizicima koje digitalna transformacija donosi sa sobom (Arhiva)

Na sastanku u Sarajevu uspostavljen je Upravni odbor šest ekonomija zapadnog Balkana, koji će biti zadužen za pripremu regionalnog digitalnog samita 2018. godine, saopćilo je Vijeće za regionalnu saradnju.

“Značaj digitalne agende za regionalni ekonomski prostor zapadnog Balkana nedvosmiselno je istaknut na samitu u Trstu ovog leta. Veće za regionalnu saradnju radi sa ekonomijama regiona na konsolidaciji tržišta od oko 20 miliona ljudi, privlačenju investicija, ostvarivanju rasta i otvaranju radnih mesta”, rekao je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

U tom pravcu, sa sastankom i početkom rada na digitalnom samitu, napravljen je iskorak ka jednom od glavnih ciljeva višegodišnjeg akcijskog plana, a to je razvoj digitalnih tržišta, s obzirom na to da se s razvojem digitalne tehnologije sve mijenja, način komunikacije, rada, učenja i života, kako kaže Svilanović.

Panevropsko digitalno tržište

Dodao je da regija treba iskoristiti potencijal u oblasti razvoja digitalnih tehnologija i počne od toga ostvarivati korist, tako što će osigurati pouzdane, transparentne, inovativne i konkurentne usluge, kao i izvore za razmjenu znanja.

Helge Tolksdorf, šef odsjeka za proširenje Evropske unije na jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu ekonomskih odnosa i energetike Njemačke, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da uspostavljanje Upravnog odbora dovodi regiju korak bliže digitalnom samitu, jer će se Odbor baviti obimom, ciljevima i organizacijskim pitanjima samita.

“Veoma nam je drago što smo počeli s ovom važnom aktivnošću, s obzirom na to da se njom postavlja temelj regiji da iskoristi svoj potencijal i uvrsti se na svjetsku digitalnu kartu, a u korist svih onih koji su uključeni, pojedinačnih ekonomija i njihovih građana, regije, kao i EU-a.”

Cilj digitalne agende za šest ekonomija zapadnog Balkana je da se integracijom regije u panevropsko digitalno tržište otvori pristup digitalnoj ekonomiji.

Za to su potrebne strategije digitalizacije prilagođene budućim potrebama, ažurirani zakonski okvir, unaprijeđena širokopojasna infrastruktura i pristup, kao i digitalna pismenost.

Aktivno oblikovanje budućnosti

“Zadovoljstvo nam je da budemo svjedoci početka provođenja višegodišnjeg akcijskog plana za Regionalni ekonomski prostor. S obzirom na to da regionalna digitalna integracija predstavlja glavni segment ovog plana, pravovremene pripreme za regionalni digitalni samit veoma su dobrodošle”, rekao je Nicholas Cendrowicz, zamjenik šefa za regionalnu saradnju i programe (zapadni Balkan) u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Naveo je da će samit ekonomijama iz regije pružiti izvanrednu priliku za dobro upravljanje mogućnostima i rizicima koje digitalna transformacija donosi sa sobom, što omogućuje aktivno oblikovanje budućnosti u digitalnom vremenu.

Sastanak su organizirali RCC, Ministarstvo za ekonomske odnose i energetiku Njemačke i njemački Odbor za ekonomske odnose s istočnom Evropom.

Izvor: Agencije