Počele velike vojne vježbe NATO-a u Evropi

Navodi se da je cilj vježbi da se pokaže sposobnost NATO-a da brzo razmjesti snage (AP)

Sjedinjene Američke Države saopćile su danas kako su započele najveće vježbe savezničkih zrakoplovno-desantnih snaga u Europi još od kraja perioda Hladnog rata.

Vježbe će trajati četiri sedmice uz učešće skoro 5.000 vojnika iz 11 zemalja Sjeveroatlantske alijanse (NATO), a na tlu Njemačke, Italije, Bugarske i Rumunije, saopćila je američka vojska u južnom njemačkom gradu Grafenwohru.

U saopćenju se navodi kako je cilj vježbi da se pokaže sposobnost NATO-a da brzo razmjesti snage pomažući održavanju jake i sigurne Europe.

U saopćenju se direktno ne spominje kriza u Ukrajini, gdje se od aprila prošle godine sukobljavaju Vladine i proruske snage, u kojima je poginulo gotovo 7.000 ljudi, prenosi AFP.

Hiljadu padobranaca

Američka vojska je saopćila da će vrhunac vježbi biti 26. augusta, kada će iz aviona savezničkih snaga iskočiti više od 1.000 padobranaca na poligonu u Hohenfelsu u Njemačkoj.

Istog dana, slična vježba bit će održana i u Novom selu u Bugarskoj.

Vježbe će trajati do 13. septembra uz učešće više od 4.800 vojnika iz Bugarske, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Španije, Velike Britanije i SAD-a.

U saopćenju se precizira da će na vježbama učestvovati 82. američka zrakoplovno-desantna divizija i to prvi put u Europi nakon što je podržavala operaciju NATO-a na Kosovu 1999. godine.

Izvor: Agencije