Počele zajedničke patrole Turske i SAD-a u Manbiju

Vlasti Turske i SAD-a početkom juna postigle su dogovor o povlačenju kurdskih snaga i uspostavi lokalne uprave u Manbiju (AP)

Turske oružane snage i američka vojska počele su u četvrtak prve zajedničke patrole u sirijskoj regiji Manbij, javlja agencija Anadolija.

Reporter državne novinske agencije Turske s terena javlja da su turske i američke snage počele zajedničko patroliranje u Manbiju, koji je pod kontrolom kurdskih Jedinica za zaštitu naroda.

Obuka turskih i američkih vojnika za zajedničke patrole okončana je 25. oktobra.

Patrole se provode duž frontova između Manbija i regije Jarabulus, koju su turske snage oslobodile prošlogodišnjom operacijom “Štit Eufrata”.

Dogovor o povlačenju kurdskih snaga

“Kao rezultat zajedničkih planiranja, koordinacije i zajedničkih aktivnosti obuke koje su dosad provedene, provedba zajedničkih patrola počela je 1. novembra 2018. u 15:53”, poručeno je iz turskog Ministarstva odbrane.

“Patrole će se nastaviti sve dok ne postignu ciljeve postavljene mapom puta za Manbij”, dodaje se u saopćenju.

Vlasti Turske i Sjedinjenih Američkih Država početkom juna postigle su dogovor o povlačenju kurdskih snaga i uspostavi lokalne uprave u Manbiju.

Nakon dogovora, turske i američke snage provodile su koordinirane, ali odvojene patrole.

Predviđeno je da se kontrola u regiji preda lokalnim elementima u roku tri mjeseca, ali je američka strana prolongirala realizaciju pod različitim tehničkim izgovorima, navodi Anadolija.

Erdogan i Trump razgovarali telefonom

Predsjednici Turske i SAD-a Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump u četvrtak su telefonski razgovarali o Siriji, dok traje eskalacija između Ankare i sirijske milicije koju podržava Washington, saopćilo je tursko Predsjedništvo.

Objava tog razgovora uslijedila je nekoliko sati nakon početka zajedničkih tursko-američkih patrola u Manbiju.

Dvojica predsjednika razgovarala su o sirijskom pitanju, posebno o Manbiju i Idlibu, posljednjem velikom uporištu pobunjenika u zemlji, gdje je demilitarizirana zona uvedena na osnovu tursko-ruskog sporazuma.

Erdogan i Trump dogovorili su da će ostati u bliskom kontaktu u vezi s regionalnim i bilateralnim pitanjima, dodaje se u saopćenju.

Insistirali su na tome da su odlučni preduzeti mjere jačanja bilateralnih odnosa.

Sporadično bombardiranje snaga YPG-a

Odnosi dviju zemalja, saveznica u NATO-u, posljednjih godina sve su napetiji, posebno zbog podrške koju Washington daje YPG-u, koji Ankara smatra terorističkom grupom.

Turska je posljednjih dana sporadično bombardirala položaje YPG-a na sjeveru Sirije.

Međunarodna koalicija, koju predvodi SAD, najavila je u četvrtak da radi na smirivanju na sjeveru Sirije između Turske i YPG-a, dok je Erdogan u utorak zaprijetio novom ofanzivom na kurdsku miliciju u Siriji.

Izvor: Agencije