Počeli pregovori o Brexitu

Članice Evropske unije usvojile su glavna načela predstojećih pregovora s Velikom Britanijom o Brexitu (Arhiva)

Velika Britanija i Evropska unija počele su danas prve formalne pregovore o Brexitu, javljaju agencije.

“Danas smo počeli pregovore o uređenom povlačenju Velike Britanije iz EU-a”, izjavio je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier pozdravljajući državnog sekretara Velike Britanije za izlazak iz EU-a Davida Davisa, prenosi AFP.

Barnier je rekao kako se nada da će razgovori, koji su počeli gotovo godinu dana od referenduma na kojem su Britanci glasali o izlasku iz EU-a, dovesti do utvrđivanja roka u kojem će pregovori biti obavljeni, prenio je Reuters.

Stvari koje povezuju

Davis je sa svoje strane rekao da London želi uspostavljanje dubokog i posebnog odnosa s EU-om i dodao da će razgovarati u pozitivnom i konstruktivnom tonu.

Rekao je i da ima više stvari koje povezuju EU i Britaniju od onih koje ih dijele.

Britanski sekretarijat za Brexit prethodno je saopćio kako se očekuje da će obje faze pregovora biti usklađene, a da će se najviše razgovarati o pitanjima vezanim za sam izlazak Britanije iz EU-a i njenim finansijskim obavezama.

Davis i Barnier dogovorili su se se o pokretanju pregovora o Članu 50 Lisabonskog sporazuma 19. juna, saopćila je ranije britanska vlada.

Čelnici 27 zemalja članica EU-a jednoglasno su krajem aprila usvojili glavna načela predstojećih pregovora s Velikom Britanijom o Brexitu.

Kako je tada predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk objavio na Twitteru, “spreman je čvrst i pošten politički mandat 27-erice EU-a za pregovore o Brexitu”.

On je tada istakao da ne može biti razgovora o budućem odnosu prije nego što se postigne dogovor o ključnim pitanjima, kao što je koliko Velika Britanija duguje bloku.

Izvor: Agencije