Počeli pregovori Zapada i Irana u Almatiju

Jalili: Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske namjene (Reuters)

Svjetske sile otpočele su u utorak četvrtu rundu razgovora sa iranskim zvaničnicima, s ciljem obustavljanja iranskog nuklearnog programa i, kako vjeruje Zapad, pravljenja nuklearnog naoružanja.

Pregovarači iz šest država, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, ponudit će Iranu, tokom razgovora u kazahstanskom Almatiju neke manje, nove olakšice u okviru strogih međunarodnih sankcija kako bi Teheran obustavio obogaćivanje uranijuma na stepenu blizu izrade oružja, prenijela je agencija AP.

Ruski predstavnik u razgovorima rekao je da je ublažavanje sankcija moguće jedino ako Iran, koga na razgovorima predstavlja pregovarač Saeed Jalili, može uvjeriti svijet da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

U najboljem slučaju, smatraju diplomate i analitičari, Iran će zajedničku ponudu šest svjetskih sila ozbiljno shvatiti i saglasiti se sa održavanjem daljih razgovora uskoro o primjeni praktičnih koraka za smirivanje tenzija, navodi Reuters.

‘Krajnji čin’

Svjetske sile bi željele vidjeti „potvrdu od strane naših iranskih kolega da je naša ponuda ozbiljna, ali da to nije krajn6ji čin u igri“, rekao je jedan učesnik u razgovorima, navodeći da ne želi da predviđa konačan ishod.

Zapadne diplomate su uoči razgovora saopćile da će SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska ponuditi ublažavanje sankcija u vezi sa trgovinom zlatom i dragocjenim metalima, ako Iran pristane zatvoriti podzemno postrojenje za obogaćivanje uranijuma Fordov.

Međutim, iranski zvaničnici su nagovijestili da ta mjera neće biti dovoljna.

Zvanični Teheran odlučno odbacuje optužbe Zapada da razvija program u cilju pravljenja nuklearne bombe, tvrdeći da je on namijenjen isključivo u miroljubive svrhe.

Izvor: Agencije