Počeli razgovori o iranskom nuklearnom sporazumu

Mike Pompeo, novi državni sekretar SAD-a, pristalica je 'tvrde linije' prema Iranu (EPA)

Razgovori o nuklearnom sporazumu sa Iranom počeli su u petak u Beču, usred sve upitnije posvećenosti SAD-a sprovođenju plana, javlja AP.

Predsednik SAD-a Donald Tramp je obećao da će sredinom maja istupiti iz sporazuma potpisanog 2015. ako se evropske zemlje ne pridruže SAD-u u rešavanju problema za koje Tramp tvrdi da su fatalne mane. To uključuje da nisu predviđene kazne za iranski raketni program i navodnu podršku paravojnim grupama u Libanu, Siriji, Jemenu i drugde.

Ovonedeljna smena državnog sekretara Reksa Tilersona i izbor pristalice “tvrde linije” u odnosu na Iran, Majka Pompea, kao njegove zamene podgrejali su spekulacije da će Vašington istupiti iz sporazuma.

Zbog toga se današnji sastanak Zajedničke komisije u Beču pomno posmatra.

Delegati SAD-a, Irana, Rusije, EU-a, Velike Britanije, Kine, Francuske i Nemačke nisu davali izjave pre početka razgovora, koji bi trebalo da traju celog dana.

Trump dao rok do 12. maja

Američku delegaciju predvodi šef Odseka za planiranje politike Stejt departmenta Brajan Huk.

Nuklearnim sporazumom, potpisanim u vreme predsednika Baraka Obame, ograničava se iransko obogaćivanje i skladištenje materijala koji mogu biti korišćeni za pravljenje nuklearnog oružja.

U zamenu, Teheranu su ukinute brojne sankcije na međunarodnu trgovinu, naftni i bankarski sektor.

Tramp je odredio 12. maj kao novi rok za produžavanje ustupaka i obećao da ih neće produžiti ako Evropljani ne ispune njegove zahteve.

Očekuje se da ministri spoljnih poslova zemalja članica EU-a, koji će o tom problemu razgovarati u ponedeljak u Briselu, ponove stanovište da veruju da je sporazum sa Iranom dobar i da rade na ubeđivanju Trampa da ne istupi iz njega.

Takođe, očekuje se da počnu s većim pritiskom na iranski raketni program i ulogu Teherana u regionu.

Izvor: Agencije