Počeli susreti korejskih porodica

Više od 80 starijih Južnokorejaca doputovalo je u Sjevernu Koreju kako bi se sastali sa članovima porodica koje decenijama nisu vidjeli.

Milioni porodica razdvojeni su od prestanka neprijateljstava na tom poluotoku 1950-ih, ali su organizirani susreti i dan danas rijetki.

Posljednji nesigurni koraci na južnokorejskom tlu… Park Tae-bok skoro cijeli život čekao je ovaj dan.

Krenuo je na susret sa sestrom. Kad su razdvojeni, imala je 13 godina. Sada je, kaže, starica.

Specijal

“Prvo ću joj zahvaliti što je preživjela. Imam 87 godina. Jedini razlog zbog kojeg sam živ jeste to što sam čekao priliku da je vidim”, kaže Park.

Prva i posljednja šansa

Trećina onih koji su krenuli na Sjever ima više od 90 godina. Većina se jedva kreće, ali na licima im se vidi odlučnost da iskoriste prvu, a vjerovatno i posljednju šansu da nakratko vide one od kojih su decenijama razdvojeni.

“Članovi porodica prošli su posljednje provjere u zgradi imigracijskog centra. Autobusi su prešli južnokorejsku granicu, ukrcali ih na drugoj strani i odvezli u Sjevernu Koreju kako bi se sastali sa najbližima”, izvještava Al Jazeerin reporter Harry Fawcett.

Nekoliko sati kasnije, susret pun ljubavi, ali i tuge…

Ljudi grle i članove porodica i potpune strance. U zemlji podijeljenoj ratom i ideologijom svi su isti.

Prijetnje Pjongjanga

Organiziranje ovog susreta, prvog od 2010. godine, umalo je propalo. Pjongjang je do prošle sedmice prijetio da će odustati od plana, u znak protesta protiv američkih i južnokorejskih vojnih vježbi.

Sada se postavlja pitanje je li ovo prvi korak u procesu jačanja povjerenja između Seula i Pjongjanga ili se ljudima ulijeva lažna nada.

Osamdeset i dvije osobe na južnokorejskoj listi imat će samo tri dana pažljivo planiranih susreta.

Nakon toga 88 Sjevernokorejaca, koji su podnijeli zahtjev, susrest će se sa članovima svojih porodica.

Nakon samo šest dana sve će biti gotovo i svi će se vratiti na svoju stranu poluotoka. Posljednji oproštaji sigurno će biti puni emocija kao i prvi susreti. 

Izvor: Al Jazeera