Počelo istražno ročište o Costa Concordiji

Preživjeli Giuseppe Grammatico (C) u razgovoru s novinarima pred teatrom Moderno, 3.marta (Reuters)

Prvo istražno ročište tokom kojeg će biti otvorena crna kutija kruzera Coste Concordije i trebale bi biti razjašnjene okolnosti njezina brodoloma počelo je u subotu u Grossetu pred više stotina odvjetnika, stručnjaka i preživjelih iz nesreće 13. januara kod otoka Giglia, u kojem su 32 osobe poginule ili nestale.

Toskanski grad Grosseto preplavljen je talijanskim i stranim medijima. Četvrt oko gradskog teatra, gdje se ročište održava iza zatvorenih vrata, okružena je policijom.

Kapetan odsutan

Glavni pretpostavljeni krivac za katastrofu, kapetan Francesco Schettino nije prisutan. Njegov odvjetnik Bruno Leporatti kaže da nema potrebe da osramoćeni kapetan napušta svoj rodni grad Meta di Sorrento pokraj Napulja, gdje je u kućnom pritvoru, kako bi prisustvovao saslušanju.

Na saslušanju će biti oko 70 odvjetnika i njihovih timova koji zastupaju preživjele i članove porodica žrtava brodoloma. 

“A s obzirom na ozračje stvoreno oko njega, vjerojatno bi to bilo i malo opasno”, rekao je.

Ukupno je pod sumnjom devet zaposlenika kompanije Costa Crociere u okviru istrage za ubistvo iz nehata, brodolom i propuste u saradnji s lučkim vlastima.

Kapetana se još tereti i za napuštanje broda dok je evakuacija putnika bila u toku.

Na saslušanju će biti oko 70 odvjetnika i njihovih timova koji zastupaju preživjele i članove porodica žrtava brodoloma.

Suci će saslušati svjedoke i ispitati brojne vještake koji bi trebali razjasniti okolnosti nesreće. Tako bi se trebale utvrditi proporcije odgovornosti i krivnje osoba pod istragom.

Produžen rok putnicima

Među 4229 osoba koje je prevozila Costa Concordija, 3200 bili su turisti 60 različitih nacionalnosti, a preostali su bili članovi posade. Brod je nasukan na stijenu, a iz mora su izvučena tijela 25 poginulih, dok se sedam osoba smatra nestalima.

Brodolomci su podnijeli tužbe u Italiji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama protiv vlasnika broda koji je do 31. marta produžio putnicima rok da se odluče hoće li primiti odštetu od 11.000 eura po sobi uvećan za troškove krstarenja, liječenja i povratak u domovinu.

Izvor: Agencije