Počelo ponovljeno suđenje Haradinaju

Ramush Haradinaj optužen je za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu (EPA)

Pred Haškim sudom počelo je ponovljeno suđenje bivše zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)  Ramushu Haradinaju,  za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tokom 1998. godine.

U uvodnoj riječi tužilac Paul Rodgers je kazao da je optuženi Haradinaj, kao i njegovi saradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj, odgovoran za stradanja ljudi bez obzira na to da li se radilo o Srbima, Albancima, Egipćanina ili Romima te o muslimanima, pravoslavcima ili katolicima.

Suđenje Haradinaju, Balaju i Brahimaju ponavlja se po šest tačaka optužnice.

Uznemiravani svjedoci

Optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tokom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK-a ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani, a neki i ubijeni.

Prvostepeno vijeće je u aprilu 2008. oslobodilo Haradinaja i Balaja dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora.

Žalbeno je vijeće prošle godine naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest tačaka optužnice koje se odnose na ubistva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su izvedeni svi svjedoci za te zločine, odnosno oni koji nisu željeli svjedočiti.

Vijeće je u presudi navelo kako je dio svjedoka bio izložen uznemiravanju.

Izvor: Agencije