Počelo suđenje Mevlidu Jašareviću

Čitanjem optužnice pred Odjeljenjem dva Suda Bosne i Hercegovine, u petak je počelo suđenje državljaninu Srbije Mevlidu Jašareviću, te Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću iz BiH za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić nedavno su se izjasnili da nisu krivi.

Prvi dan suđenja obilježila je rasprava između sudije Branka Perića i prvooptuženog Jašarevića, koji je odbio ustati i na taj način ukazati poštovanje sudskom vijeću.

„Sud je državna institucija koju treba poštovati. Na kraju krajeva, sud je posljednje mjesto pravde na ovoj zemlji i zbog toga  ga treba poštovati. Poštivanjem suda, vi poštujete i državu BiH. Ja želim da čujem zbog čega niste ustali“, kazao je predsjedavajući sudija Branko Perić.

„Problem je što vaš sud stoji iza jednog zakona koji je izmišljen od ljudi. Sve što je izmišljeno od ljudi je manjkavo“, odgovorio je Jašarević.

‘Teroristička grupa’

Optužnica tereti Jašarevića, Fojnicu i Ahmetspahića  u 10 tačaka. Optuženi se terete da su postali pripadnici terorističke grupe, koja je organizirana u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Cilj te grupe, prenosi novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić tvrdnje tužilaštva, bio je da djelovanjem protiv institucija i organa vlasti u BiH, institucija i organa vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, izrazi nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilno i terorističkim aktivnostima utječe na promjenu položaja navedenih zajednica.

Advokati odbrane pokušat će dokazati u predstojećem postupku da nije postojala nikakva teroristička grupa.

„Ako mi dokažemo da ne postoji teroristička grupa, da u ovom događaju moj branjenik nije djelovao kao član grupe, odnosno šef grupe, mi mu skidamo najmanje deset godina zatvora“, kazao je branilac Jašarevića Senad Dupovac.

Advokat Emraha Fojnice, Mirza Kovač, kaže da će u postupku dokazivati da njegov klijent nije bio član terorističke grupe, da nije nabavljao oružje, kao i da nema nikakve veze sa napadom na američku ambasadu.

Problem za Fojnicu je što je njegov DNK pronađen na jednoj od zaplijenjenih pušaka.

Vozač na slobodi

„Prvooptuženi se jednom prilikom hvalio da ima pušku i, kao mlada osoba, drugooptuženi je to pogledao i to je sve. Njega u ovom slučaju nema. Žao mi je što je istraga išla u pogrešnom smjeru. Neke osobe koje su involvirane u napad na Američku ambasadu šetaju po gradu i to osoba, što je začuđujuće za odbranu, osoba koja je dovezla Jašarević Mevlida u Sarajevo je na slobodi“, navodi Kovač.

Tužilaštvo tvrdi da ima čist i jasan slučaj i da će dokazati sve navode optužnice.

„Spremni smo za dokazni postupak. Izvest ćemo 39 svjedoka, sa oko 100 dokaznih materijala ćemo dokazati odgovornost optuženih u predmetu Jašarević i drugi za ona kaznena djela za koje ih tereti optužnica“, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Američko ministarstvo pravosuđa također je podiglo optužnicu protiv Mevlida Jašarevića. Optužnica se sastoji od 10 tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera