Počelo suđenje optuženim za silovanje

Počelo je suđenje petorici optuženih za slučaj silovanja u New Delhiju, a otac silovane i na smrt pretučene 23-godišnje djevojke traži smrtnu kaznu za počinioce.

Prvi dan suđenja bio je zatvoren za javnost. Advokat odbrane A.P. Singh otkrio je kako je očevidac događaja u sudnici potvrdio identitet osumnjičenih.

„Glavni svjedok i očevidac u ovom slučaju je, također, identificirao i autobus, kao i stvari koje pripadaju žrtvi ovog slučaja“, dodao je pravni zastupnik odbrane.

Ovaj slučaj je podigao javnost na noge i natjerao na promjenu Zakona o silovanju u Indiji. Hiljade demonstranata, koji su nakon smrti studentice medicine, tražili pravdu ali i zakonske izmjene, očekuju ishod suđenja optuženima.

Smrt vješanjem – jedina je pravedna kazna, smatra otac žrtve.

Izmjene zakona podrazumijevaju da silovanja koja za ishod imaju smrt budu kažnjavana smrtnom kaznom, dok bi se dosadašnje minimalne kazne preinačile u 20-godišnju zatvorsku robiju.

Specifični slučaj

Očekuje se da izmjene potpiše predsjednik, a nakon toga zakon mora proći verifikaciju u parlamentu.

Porodica nesretno stradale djevojke smatra da implementacija zakona treba krenuti od ovog, specifičnog slučaja.

Među optuženima je i jedan 17-godišnjak, a svima će se suditi odvojeno. Ako se dokaže njihova krivica, maloljetnik bi, prema još aktualnom zakonu o silovanju, dobio maksimalno do tri godine zatvorske kazne.

Suđenje će unakrsnim ispitivanjem optuženih biti nastavljeno u srijedu.

Izvor: Al Jazeera i agencije