Počelo suđenje osumnjičenim za napad u Ankari 2015.

Saslušanje je održano uz velik broj pripadnika snaga sigurnosti (EPA)

Suđenje za 36 osoba osumnjičenih za umiješanost u dvostruki napad, s najviše poginulih u Turskoj, koji se pripisuje grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), u kojem je u Ankari 2015. poginulo više od 100 osoba, počelo je u glavnom gradu Turske.

Napad za koji niko nije preuzeo odgovornost bio je usmjeren na skup prokurdskih aktivista 10. oktobra 2015. ispred glavne autobuske stanice u Ankari, podsjeća Hina. 

Rodbina i osobe bliske žrtvama žalili su se zbog sporosti istrage o napadu, što je izazvalo napetosti između vlasti i kurdske manjine.

Među osumnjičenima je 35 Turaka i jedna žena, identificirana kao Valentina Slobodjanjuk, kazahstanske nacionalnosti, prenosi Hina pisanje Anadolije. 

Velike mjere sigurnosti

Neki bi mogli dobiti kazne do 11.750 godina zatvora ako ih proglase krivima za krivično djelo ubistva i pokušaja rušenja ustavnog poretka.

Drugi osumnjičeni optuženi su samo za pripadnost ISIL-u i prijete im kazne do 22 godine zatvora.

Saslušanje je održano uz velik broj pripadnika snaga sigurnosti u zaštitnim odijelima i kacigama, po prizorima koje su objavili mediji.

Napad, najsmrtonosniji u modernoj historiji Turske, počinila su dvojica samoubica. Jedan od njih, Turčin, formalno je identificiran, dok identitet drugoga, sirijskog državljanina, još nije poznat.

Izvor: Agencije