Počelo suđenje za paljenje Bajrakli džamije

U paljenju Bajrakli džamije uništena vrijedna biblioteka (Tanjug)

Suđenje grupi od 20 optuženih za paljenje beogradske Bajrakli džamije 2004. godine počelo je u ponedjeljak ispočetka, zbog spajanja postupka protiv optuženog vođe navijača Partizana Miloša Radisavljevića Kimija, nedavno uhapšenog u Skoplju.

Postupak protiv Radisavljevića pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu ranije je razdvojen, jer je optuženi bio u bjekstvu.

Radisavljević je na suđenje doveden iz pritvora, a u Palati pravde u Beogradu bilo je primjetno pojačano prisustvo policije i sudske straže.

Postupak protiv Radisavljevića pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu ranije je razdvojen, jer je optuženi bio u bjekstvu.

Radosavljević u ponedjeljak nije iznosio odbranu, nego je rekao da ostaje pri ranije datim iskazima.

On je sudiju Ivanu Ramić je zamolio da nešto kratko kaže, a kada mu je ona to odobrila, Radisavljević je novinare zamolio da sa suđenja izvještavaju na osnovu dokaza i činjenica.


U martu 2004. policija nije reagirala protiv demonstranata [Tanjug.rs]

Radisavljeviću i ostalim optuženima sudi se za djelo “učestvovanje u skupini koja vrši krivično djelo”, za koje je zapriječena kazna do pet godina zatvora.

Prijetnje novinarki

Miloš Radisavljević je pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja, a Apelacioni sud je 11. jula 2011. godine ukinuo dio presude koji se odnosi na ugrožavanje sigurnosti novinarke beogradske televizije B92 Brankice Stanković.

Radisavljević je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u augustu 2010. godine osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja i ugrožavanja sigurnosti novinarke Brankice Stanković, skandiranjem sa tribine stadiona FK Partizan: “Otrovna si kao zmija, proći ćeš k'o Ćuruvija.”

U Skoplju je uhapšen 21. februara, po potjernici raspisanoj zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Ostali optuženi su na današnjem suđenju ostali pri ranije iznesenim odbranama.

Na suđenju je saslušan Nenad Lazović, pripadnik policijske brigade koja je u noći 17. i 18. marta 2004. godine formirala kordon kako bi zaštitila džamiju od napada.

Izgorjela i biblioteka

Lazarević je svjedočio da policija nije imala gumene metke i nije imala ovlaštenje da preduzme “sredstva prinude” protiv demonstranata, koji su ih gađali bakljama i kamenicama.

“Pogođen sam ciglom u nogu, nakon čega sam povučen iz kordona i prebačen na Vojno-medicinsku akademiju (VMA)”, rekao je Lazarević, koji među optuženima nije prepoznao osobu koja ga je pogodila ciglom.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. marta i 18. marta 2004. godine.

Suđenje grupi od 20 optuženih bit će nastavljeno 3. aprila.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. marta i 18. marta 2004. godine.

Demonstranti su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike “Ubij Šiptara”, provalili u dvorište, razbili prozore i zapalili džamiju.

U neredima je do temelja izgorjela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga.

Izvor: Agencije