Počelo testno emitiranje digitalnog signala u BiH

Javni RTV servisi će i dalje nastaviti analogno emitovanje svojih programa (Anadolija)

Javni radio-televizijski servisi u BiH počeli emitiranje testnog digitalnog signala koji je pušten u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Time je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH. U narednoj se planira pokrivanje i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele zemlje. Uspostavljanje 4G mreže uslijedit će tek nakon potpunog završetka procesa digitalizacije.

„U narednih 90 dana, uposlenici ministarstva koji su zaduženi za projekt već su dobili zadatke da rade na pripremi administrativno tehničkih stvari koje su vezane za raspisivanje međunarodnog tendera i nabavku preostale tehničke opreme koja će se instalirati i koja za cilj ima da pokrijemo ostatak BiH digitalnim signalom“, rekao je Ismir Jusko, ministar Komunikacija i prometa BiH.

On je naveo da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH ima osigurana sredstva, ali da, kada je riječ o digitalizaciji, jedini resurs koji nema je izgubljeno vrijeme. 

“Ovo je nacionalni projekat i želja svih nas je da u narednih godinu dana damo sve od sebe da digitalnim signalom bude pokrivena kompletna BiH”, naglasio je Jusko.

Priprema za drugu fazu digitalizacije

Genarlni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović izrazio je zadovoljstvo današnjim puštanjem testnog digitalnog signala, mada je to učinjeno sa nešto više od godinu dana zakašnjenja u odnosu na ostatak Evrope. 

“RTV BiH se potrudila da vlastitim resursima nabavi opremu koja bi trebalo da bude kompatibilna sa digitalnim predajnicima u BiH”, rekao je Karamehmedović i dodao da su u mogućnosti da u testnom periodu narednih 90 dana puštaju digitalni signal 24 sata te da će, na osnovu iskustava prikupljenih tokom 90 dana testnog signala na širim područjima Sarajeva, Mostara i Banjaluke, biti pripremljena druga faza digitalizacije. 

Rukovodilac Ekspertnog tima za digitalizaciju Zdravko Šavija rekao je da će druga faza digitalizacije biti nastavljena kako bi do kraja iduće godine svi građani u BiH imali digitalni signal. 

Javni RTV servisi će i dalje nastaviti analogno emitovanje svojih programa, tako da građani do kojih neće dolaziti digitalni signal u ovoj fazi digitalizacije, neće biti uskraćeni za prijem programa BHT-a, RTRS-a i FTV-a. 

Izvor: Agencije