Počeo 18. motovunski filmski festival

Motovunski filmski festival nudi niz intrigantnih festivalskih programa i posebnih selekcija (novilist.hr)

Prigodnim programom te prikazivanjem belgijskog filma Najnoviji zavjet reditelja Jacoa Von Dormaela, u subotu navečer je na motovunskom trgu otvoren 18. motovunski filmski festival, u sklopu kojeg će do srijede, 29. jula, biti prikazano 100 filmova svih žanrova iz cijelog svijeta.

Kako je rečeno na otvaranju, Motovunski filmski festival, pod geslom “Radi što hoćeš, gledaj što hoćeš”, nudi niz intrigantnih festivalskih programa i posebnih selekcija, prenosi Hina.

U programu “Bože, pomozi!” prikazivat će se filmovi o vjerskim ekstremizmima svih boja i oblika, koji predvodi dokumentarni hit Pročišćenje: scijentologija i tamnica vjere Alexa Gibneya o vjeri bogatih i slavnih.

Program “Brutalni Francuzi” predstavlja radove predstavnika novog francuskog ekstremizma, koji u Motovun dolaze kao plod saradnje s Festivalom Francuske u Hrvatskoj “Rendez-vous”.

Grliću nagrada ‘50 godina’

Pregled najboljih filmova nastalih u okviru kultnog danskog pokreta donosi program “20 godina Dogme”, a u selekciji “Motovun kult”  prikazuju se slavni filmovi sa prethodnih izdanja Festivala, poput Trči, Lola, trči i Neka uđe onaj pravi, dok program “TV 2.0 – Vrijeme velikih serija” donosi projekcije pilota najvećih svjetskih TV serija.

U glavnom festivalskom programu 22 filma konkuriraju za nagradu “Propeler Motovuna” te za nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a bit će dodjeljena i tradicionalna motovunska nagrada za najbolji kratki film.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Maverick” je poljski redatelj Jerzy Skolimowski, a nagrada “50 godina” bit će dodijeljena utemeljitelju Motovunskog festivala Rajku Grliću.

Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Francuska, a osim francuskih filmova, iz te zemlje dolazi i niz pratećih programa, od izložbi do muzičkih programa.

Izvor: Agencije