Počeo 32. međunarodni festival Sarajevska zima

Festival Sarajevska zima predstavlja tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta okupljenih u glavnom gradu BiH (Anadolija)

Muzičkim i plesnim performansima, na Bijeloj tabiji iznad Sarajeva u nedjelju je otvoren 32. međunarodni festival Sarajevska zima. koji je ove godine okupio 29 svjetskih umjetnika, javlja agencija Anadolija.

Ovogodišnje izdanje festivala pod motom “Duša/Duša umjetnika-duša grada” posebno je posvećeno obilježavanju 400. godina Williama Shakesperea i 400. godina Miguela de Cervantesa.

Tim povodom, ispred tvrđave Bijela tabija simbolično je postavljena vjetrenjača, kao simbol čovjekove vječne borbe.

“Ovo je veliki praznik. Ovdje imamo skulpture, umjetnike, predstave i muziku, sjajni ansambl i horove. Na zidinama tvrđave postavljeni su čistači i čuvari duše. Vjetrenjača je znak da dolazi vrijeme da se sačuva, prije svega, i obogati novom generacijom sve ono što vrijedi u Bosni i Hercegovini”, kazao je direktor Festivala Ibrahim Spahić.

‘Ovo je vrijeme karnevala’

Blizu 150 umjetnika izvelo je nekoliko glumačkih i muzičkih tačaka.

Grupa umjetnika svoje performanse nastavit će i tokom festivalskih dana koji slijede.

“Ovo je vrijeme karnevala, idemo u karnevalsku šetnju gradom. Imamo tvrđavu i nadu da će pobijediti ljubav, da će ona pobijediti smrt, ubistva i kazne koje proživljavamo, da imamo nadu koja se, prije svega, budi u duši”, istakao je Spahić.

Tokom festivalskih dana, do 21. marta, bit će upriličeno nekoliko pozorišnih predstava, koncerata, filmova, izložbi, panel diskusija, književnih večeri i drugih kulturno obogaćenih programa.

Svi oni će biti održani u pozorištima, galerijama, muzejima i koncertnim dvoranama u Sarajevu.

Jedan od glavnih događaja je gostovanje igranih, kratkih i crtanih filmova iz Indije, Filipina, Japana, Njemačke i Irana.

Nagrada ‘Srebrna pahuljica’

Festival Sarajevska zima predstavlja tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta okupljenih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prva sezona Festivala realizirana je od 21. decembra 1984. do 6. aprila 1985. godine.

Od tada se festival održava bez prestanka te postaje svojevrsni simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja s različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

U okviru Festivala se dodjeljuje nagrada “Srebrna pahuljica” za pojedince i institucije, njihova vrhunska umjetnička ostvarenja te doprinos Festivalu.

Izvor: Agencije