Počeo drugi Marš mira Srebrenica – Vukovar

Marš mira održava se uz poruku da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove (Anadolija)

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz jula 1995. godine, danas je oko 30 učesnika krenulo na Marš mira Srebrenica – Vukovar.

Put duži od 300 kilometara preći će za sedam dana, a cilj je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove, javlja Anadolija. 

Zulfo Salihović, predsjednik Organizacionog odbora, kaže da je ovo drugi Marš mira koji ide iz Srebrenice do Vukovara. 

“Učestvuje 30 učesnika, a pješački pohod će trajati sedam dana. Simbolički polazimo 11. novembra zbog Srebrenice, a stižemo u Vukovar 18. novembra gdje ćemo učestvovati u mimohodu posvećenom žrtvama Vukovara. Naša je moralna obaveza da mi koji smo preživjeli genocid odamo počast žrtvama Vukovara. Svake godine se nizom aktivnosti obilježi u Hrvatskoj godišnjica genocida u Srebrenici. Pored toga imamo biciklistički maraton, maratonci dolaze u Potočare”, rekao je Salihović. 

Rešid Dervišević je preživio genocid u Srebrenici, a ovo je prvi put da ide u Vukovar. 

“Opomenjemo zbog budućnosti naše djece”

“Prvi put učestvujem u Maršu mira Srebrenica – Odžak – Vukovar. Poruka je da se nikad više nikome ne dese ni Srebrenica, ni Vukovar. Ova dva grada spajaju najveće tragedije koje su se desile u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Kada idemo u Marševe mire imam osjećaj kao da su se ti događaji dešavali prije nekoliko dana, a ne prije više od dvadeset godina. Mi moramo opominjati zbog budućnosti naše djece”, kazao je Dervišević. 

Rešid Horić je devet puta prošao Marš mira od Teočaka do Srebrenice, a Hadžaga Mehić je isti put prešao deset puta. Prvi put im je da idu iz Srebrenice u Vukovar. 

“Ja sam devet puta do sada prošao put od Teočaka preko Nezuka do Potočara. Ovo je prvi put da idem do Vukovara. Ovo se ne smije zaboraviti”, istakao je Horić. 

Učesnike Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ispratile su preživjele žrtve genocida, kao i predstavnici Opštine Srebrenica. 

Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara ušao je u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. 

Izvor: Agencije