Počeo jubilarni 50. Bitef festival

Otvaranjem izložbi objedninjenih nazivom “Nebo nad Bitefom”, u subotu navečer je u Beogradu počeo 50. jubilarni Bitef festival, koji će, pod sloganom “Na leđima mahnitog bika”, koji će trajati do 2. oktobra, sa 12 predstava i bogatim pratećim programom te biti epicentar pozorišne umjetnosti i kulture.

U procesiji Bitefovom zvjezdanom stazom, mnogobrojni ljubitelji teatra i festivala prošetali su od Radio-televizije Srbije do Ateljea 212, galerije “New Moment” i Bitef teatra, gdje su postavljenje izložbe posvećene historijatu manifestacije.

Kroz foto, video i audioforme, prikazana je spektakularna poluvjekovna historija Bitefa, koja čini i mapira savremenu pozorišnu historiju svijeta, ali i i savremenu kulturnu historiju grada Beograda.

Program je počeo izložbom u RTS-u, koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef od njegovog osnivanja.

Od zgrade RTS-a šetnja se nastavila ka Ateljeu 212, teatru u okviru koga je Bitef osnovan i koji je organizirao njegovih prvih 20 izdanja.

Večeras svečano otvorenje

Borka Pavićević, nekadašnja dramaturginja u Ateljeu 212, rekla je otvarajući izložbu kako je Bitef bio dio epohe i proistekao iz onoga što je Atelje 212 značio.

Sljedeća lokacija bila je galerija “New Moment”, u kojoj su izloženi plakati Bitefa, da bi se na kraju publika spustila do zgrade Bitef teatra, pozorišta osnovanog s ciljem da se bavi produkcijom festivala, ali i da tokom pozorišne sezone prati i prepoznaje bitefovske tendencije u okviru lokalne scene izvođačkih umjetnosti.

Ovaj svojevrsni maraton, koji najavljuje vrlo gust program samog festivala, bio je uvod u prvu predstavu glavnog programa Kantor Downtown, čiji su autori Jolanta Janiczak, Joanna Krakovska, Magda Moszievicz i Viktor Rubin, rađenu u produckiji Teatra Polski Bidgoszcz (Poljska).

Bitef će svečano biti otvoren u nedjelju navečer u Narodnom pozorištu, kada će Plesno pozorište Tao iz Pekinga u Beogradu izvesti predstavu 6&7.

Izvor: Al Jazeera i agencije