Počeo Kongres Komunističke partije Kine

Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, vladajuće stranke ove države, počeo je u četvrtak, a na ovom događaju bit će imenovana nova garnitura lidera za narednu deceniju.

Više od 2.200 delegata došlo je u Veliku narodnu dvoranu u Pekingu na samit koji će trajati sedmicu dana i na kojem će aktuelni potpredsjednik Xi Jinping biti imenovan za novog generalnog sekretara partije.

Ovaj kongres je početak pažljivo osmišljenog, no i dalje osjetljivog prijenosa moći u kojem će predsjednik Hu Jintao i većina visokopozicioniranih lidera ustupiti mjesta mlađim kadrovima.

Tokom obraćanja okupljenima, Hu je kazao kako je korupcija velika prijetnja stranci i državi, te obećao političke reforme.

„Ako se ne uspijemo izboriti sa ovim problemom (korupcijom) na pravi način, mogao bi se pokazati fatalnim za stranku, te čak dovesti do kolapsa stranke i pada države“, rekao je predsjednik u pozdravnom govoru.

„Reforma političke strukture je važan dio ukupnih reformi u Kini. Moramo nastaviti sa aktivnim i razumnim naporima da realiziramo promjene političke strukture i moramo narodnu demokratiju napraviti širom, jačom i izvodljivijom u praksi.“

Bez većih koraka

Profesor ekonomije sa Univerziteta Tsinghua Patrick Chovanec kazao je za Al Jazeeru kako sumnja da će Kina provesti veće reforme.

„Kada čujemo riječi politička reforma, mislimo na izbore i nezavisno sudstvo. Te stvari nisu ono o čemu se, zapravo, govori. Oni znače kako će možda dva člana partije biti u konkurenciji za neku poziciju, umjesto samo jednog“, smatra on.

„Mislim da vjerovatno nećemo vidjeti neke velike korake. Sa druge strane, možda se to i desi zbog jačanja srednje klase u Kini. Postoji veliki pritisak da se ostavi više prostora za odlučivanje narodu u stvarima koje ga se tiču.“

Novinar Al Jazeere Mike Hanna, koji se javio iz Pekinga, rekao je kako je predsjednik u govoru istakao i ekonomski razvoj, te unapređenje obrazovnog sistema u državi.

„Rečeno je kako je važno brzo širenje obrazovanja na svim dijelovima Kine, te da je obrazovanje motor koji donosi dalji napredak države. U proteklih 10 godina vidjele su se velike promjene u ekonomskom razvoju Kine, koje možda nisu viđene od industrijske revolucije u Velikoj Britaniji u 18. stoljeću“, kazao je.

Hu će proslijediti svoju ulogu stranačkog šefa potpredsjedniku Xi Jinpingu (59), koji će državničke dužnosti potom preuzeti na godišnjem sastanku u martu naredne godine. Xi je drugi u lancu komande, iza Hua, od 2008. godine.

Zajedno sa ostalim članovima buduće administracije, on će preuzeti vodstvo u jeku rastućeg pritiska na partiju da uvede promjene kako bi se nosila sa rastućom korupcijom i osnažila ekonomski rast koji je nedavno pokazao najnižu kvartalnu stopu od 2009. godine.

Kongres je javno okupljanje 2.268 delegata partije, koja broji 82 miliona članova, gdje prave odluke donosi nekoliko moćnika iza scene.

Veća prismotra javnosti

Osam od 10 Kineza žele političke reforme, pokazuje anketa koju je u srijedu objavio dnevni list u državnom vlasništvu.

Istraživanje javnog mijenja, koje je objavio list Global Times, otkrilo je da 81 posto ispitanih u sedam većih gradova podržava političke reforme, dok 66 posto smatra da bi Vlada trebala biti pod većom prismotrom javnosti.

Global Times je povezan sa People's Daily, glasilom vladajuće Komunističke partije, a odluka da se objavi ova anketa pokazuje kako stranka želi da građani smatraju da je čula njihove stavove.

No, dok partijski lideri često govore o budućim političkim reformama, komunisti i dalje drže čvrsto vlast u Kini, a višepartijska demokratija je daleko od dnevnog reda rasprava.

Pripreme za kongres potresla je višemjesečna kontroverza u vezi s bivšim visokopozicioniranim liderom Boaom Xilaijem.

Bivši partijski šef u gradu Chonqing smatran je kandidatom za imenovanje u vrh stranke, no tokom ove godine je smijenjen zbog optužbi da je ubio suprugu.

Izvor: Al Jazeera i agencije