Počeo prestižni Paris Air Show

Već prvog dana Sajma, Saudijska Arabija je od Airbusa naručila ukupno 50 aviona (Anadolija)

Na aerodromu Le Bourget u neposrednoj blizini francuske prijestolnice počeo je 51. međunarodni Paris Air Show.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i francuski predsjednik Francois Hollande, a na sajmu svoje najsavremenije primjerke vojnih, civilnih i sportskih aviona i letjelica izlažu vodeće svjetske kompanije avioindustrije.

Sajam će u naredna četiri dana biti otvoren za posjete ljudi i delegacija koje se profesionalno bave poslom u ovom sektoru, a 19. i 20. juna će vrata Sajma biti otvorena i za sve zaljubljenike avijacije.

Očekuje se da vrijednost ugovora koji će biti potpisani tokom narednih dana Sajma pređe vrijednost od stotinu milijardi dolara.

Novinari i zvaničnici

Ukupno 2.260 kompanija iz 47 zemalja svijeta je otvorilo štandove na Sajmu, a očekuje se posjeta više od 140.000 profesionalaca i stručnjaka ove industrijske oblasti.

Profesionalci će svoju pažnju usredotočiti na sklapanje novih poslovnih dogovora i partnerstava, a više od 300.000 zaljubljenika zrakoplovstva, koliko ih se očekuje na aerodromu Le Bourget u narednim danima, uživat će u pokaznim letovima i bravurama pilota.

Sajam u Parizu prati blizu 3.000 akreditiranih novinara, a očekuje se i dolazak državnih zvaničnika iz više od 100 država.

Airbus i Boing u centru pažnje

Najviše pažnje javnosti privlače štandovi vodećih svjetskih kompanija civilnog zrakoplovstva Airbusa i Boeinga.

Već prvog dana Sajma, Saudijska Arabija je od Airbusa naručila 20 aviona A330 i 30 aviona A320, čije kataloške cijene iznose 8 milijardi dolara.

Uporedo s tim, indonezijska kompanija Garuda Airlines je od Boeinga naručila po 30 aviona 737MAX i 787-9, čije cijene po katalogu iznose 10,9 milijardi dolara.

Prošlogodišnji Sajam održan je u Farnboroughu u Velikoj Britaniji, a Airbus je tada zaprimio narudžbe za 486 aviona u vrijednosti od 75 milijardi dolara, dok je njegov najveći konkurent Boeing primio narudžbe za ukupno 201 avion u vrijednosti od 40 milijardi dolara.

 Agencije