Počeo proces izricanja kazne Pistoriusu

Suđenje Pistoriusu traje šest mjeseci, a na njemu je svoj iskaz dalo skoro 40 svjedoka (Reuters)

Proces izricanja kazne južnoafričkom paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu, koji je u septembru proglašen krivim za ubistvo iz nehata svoje djevojke Reeve Steenkamp, počeo je jutros iskazom njegove psihologinje da je “Pistorius nakon smrti svoje djevojke osjećao duboko kajanje i bio potpuno emocionalno skršen”, piše Hina.

Sutkinja Thokozile Masipa je na suđenju prihvatila Pistoriusovu verziju događa i najpoznatijeg svjetskog sportistu s hendikepom proglasila krivim za ubistvo iz nehata, ustvrdivši da je na Valentinovo 2013. svoju djevojku Reevu Steenkamp ubio greškom, pucajući kroz zatvorena vrata kupatila u njihovoj kući.

Sutkinja je rekla da je Pistorius postupio nepromišljeno kada je ispalio četiri metka iz pištolja, ali da je pucao u uvjerenju da je unutra uljez.

Psihologinja Lore Hartzenberg je na Visokom sudu u North Gautengu kazala da je Pistorius planirao život sa Reevom Steenkamp, a dokaz tome je plaćeni depozit za kuću koja je trebala biti njihov dom. Također je rekla da su psihoterapijske seanse često bile prekidane jer je njezin klijent gotovo neprestano jecao.

“Istovremeno je žalovao zbog gubitka nekoga koga je jako volio i bio potpuno skršen zbog osjećaja krivice i kajanja. Bio je zabrinut za porodicu svoje djevojke i očajan što nije bio u mogućnosti komunicirati s njima i prisustvovati ukopu”, rekla je Hartzenberg. 

Pistorius je u medijima i na društvenim mrežama bio “sotoniziran i ponižen”, zbog čega se osjećao potpuno “bezvrijedno, skršeno, s ogromnim teretom krivice”.

“Ovdje imamo slomljenog čovjeka koji je sve izgubio”, ocijenila je psihologinja.

Pistoriusu je dijagnosticiran posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), uzima antidepresive i morat će nastaviti “intenzivnu” terapiju.

Tužilaštvo traži najveću moguću kaznu

Južnoafrički list Times u petak je objavio tekst pod naslovom “Oscar neće ići u zatvor”, dok istovremeno Star iz Johanesburga tvrdi suprotno – da će Pistorius biti osuđen na najmanje deset godina.

Suđenje Pistoriusu traje već šest mjeseci, a na njemu je svoj iskaz dalo skoro 40 svjedoka.

Odbrana Oscara Pistoriusa će, kako je najavljeno, pozvati još dva svjedoka, dok planovi tužilaštva još nisu poznati, osim što je tužilac Gerrie Nel kazao da se nada okončanju ročišta do kraja sedmice. Sutkinja Masipa će tada izreći kaznu.

Prema južnoafričkom zakonu, maksimalna kazna za ubistvo iz nehata je 15 godina zatvora. Međutim Pistorius nije prije osuđivan pa postoji mogućnost da kazna bude samo uslovna. Tužilaštvo je najavilo da će tražiti najveću moguću kaznu.

Tokom dana očekuje se da će aktivisti za zaštitu prava žena protestirati ispred Visokog suda u Pretoriji, kako bi na taj način dali podršku porodici preminule Steenkamp.

Pistorius, najpoznatiji svjetski sportista s tjelesnim hendikepom, poznat i kao “Blade Runner”, postao je prvi sportista s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu, i to na 400 metara, plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je osvojio ukupno šest zlatnih medalja.

Izvor: Agencije