Vojvođanski traktori zaustavljeni kod Zrenjanina

Nekoliko stotina poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve, na zapadu Srbije, krenulo je traktorima za Beograd, ali ih u toj namjeri sprečava policija.

Zaustavili su ih u banatskom selu Čenta, nedaleko od Zrenjanina, a policija je već ranije najavila da neće moći ući u glavni grad.

Poljoprivrednici su nezadovoljni promjenama Zakona o zemljištu, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri. Traže da se zakon povuče, a ministrica poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković smijeni.

Strahuju da će izmijenjeni zakon uništiti mala poljoprivredna domaćinstva, koja čine 90 posto obradivih površina u Srbiji.

“Ne možete dati malom poljoprivredniku koji radi 20 hektara da kupi 30 hektara i ako mu date rok otplate na pet godina. Na pet godina to je nemoguće vratiti. Jednostavno cilj je da se mala i srednja poljoprivredna gazdinstva ugase, jer nemate šanse da se trkate sa stranim investitorima i domaćim tajkunima”, ukazuje Stevan Radovančev, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Policija ne da u Beograd

Kolonom traktora bi se skrenula pažnja na problem koji bi vojvođanski i poljoprivrednici širom Srbije imali ukoliko se usvoje izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, navode poljoprivrednici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poručilo je ranije poljoprivrednicima, koji su najavili dolazak u Beograd 26. novembra, da nije moguće da toliko traktora dođe u glavni grad jer bi paralizirali saobraćaj i ugrozili prava građana na slobodno kretanje.

Iz MUP-a ih pozivaju da nezadovoljstvo izraze na način koji neće ugroziti ostale građane.

Protestna kolona, ukoliko uspije ući u Beograd, trebala bi u četvrtak u pet minuta do 12 proći od Ministarstva poljoprivrede do Skupštine Srbije bez ikakve blokade puta i zaustavljanja saobraćaja.

Time su poljoprivrednici, kako kažu, željeli skrenuti pažnju da je u skupštinsku proceduru upućen Prijedlog zakona bez uvažavanja njihovih i primjedbi stručnjaka tokom javne rasprave, već su usvojena rješenja kojima se, kako kažu, „otvaraju vrata tajkunizaciji agrara i gašenju malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava“.

Izvor: Al Jazeera i agencije