Počeo toplotni val na Balkanu

Novi toplotni val izraženiji je od dosadašnjih (Tanjug)

U regiji Zapadnog Balkana započeo je novi toplinski val koji će biti izraženiji od dosadašnjih, zbog rekordnih temperatura i trajanja.

Kako upozorava hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), pritjecanje izrazito toplog zraka s jugozapada nastavit će se idućih dana.

Vrijeme će biti pod utjecajem polja povišenog, a od sredine sedmice srednjeg i malo sniženog tlaka zraka, a frontalni poremećaji će Balkan do daljnjeg zaobilaziti.

„Već od utorka najviša dnevna temperatura zraka bit će u mnogim predjelima viša od 35 Celzijevih stupnjeva, a u drugoj polovini tjedna nerijetko će vrijednosti biti između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, lokalno moguće i viša. Vrlo vrući dani, tople i vrlo tople noći potrajat će cijeli tjedan“, navode iz DHMZ-a.

Slične najave dolaze i iz Srbije.

„U Srbiji će narednih sedam dana, do 6. avgusta, biti veoma toplo, sa najvišim temperaturama u intervalu od 36 do 39 stepeni Celzijusa“, saopćio je Republički hidrometeorološki zavod.

„I u narednih sedam dana sunčano i veoma toplo. Najviša temperatura od 36 do 40 stepeni. Od ponedeljka malo svežije.“

Zdravstveni problemi

U Sarajevu je jutros u osam sati temperatura zraka iznosila 20 stepeni, dok je najtoplije u Bosni i Hercegovini bilo u Neumu, gdje je izmjereno 25 stepeni Celzijusa, javlja agencija Anadolija.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) saopćio je kako je u Mostaru i Trebinju temperatura zraka iznosila 24 stepena, dok je u Banjoj Luci izmjeren 21 stepen.

I u narednim danima bh. gradovi se trebaju pripremiti na visoke temperature, do 42 stepena Celzijusa na jugu Bosne i Hercegovine.

Visoke temperature zraka mogu izazvati zdravstvene probleme, naročito kod osjetljivih grupa kao što su mala djeca, hronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Toplinski stres utjecat će i na sav biljni i životinjski svijet.

Izvor: Agencije