Oglasi

Početak razgovora misije MMF-a i Srbije

Kako ističu iz Fiskalnog saveta Srbije, od Beograda će se, najvjerovatnije, zahtijevati preduzimanje dodatnih mjera.

Članovi misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Zuzana Murgasova, započeli su s predstavnicima vlasti u Srbiji prvu fazu razgovora o novom finansijskom aranžmanu.

Misija MMF-a će u Beogradu boraviti  do 20. novembra, a u planu je razmatranje nacrta budžeta za 2013. godinu, zatim program fiskalne konsolidacije i srednjoročni makroekonomski okvir.

Za predstavnike vlasti Srbije, novi aranžman sa MMF-om imao bi poseban značaj, ne toliko zbog novca koji bi stigao od te finansijske institucije, već, kako mnogi ističu, zbog međunarodnog finansijskog kredibiliteta države.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić smatra kako bi dogovor bio „veoma koristan za Srbiju“, a važnost dogovora sa MMF-om naglašavaju  i u Fiskalnom savetu Srbije.

Međutim, kako ističe prvi čovjek ove organizacije Pavle Petrović, od Srbije će se, najvjerovatnije, zahtijevati preduzimanje dodatnih mjera.

„Moguće je da će MMF očekivati jasne planove za 2014. godinu, kao i da se već u narednoj godini preduzmu neke mere, koje bi dovele do pada deficita u 2014. U tim razgovorima, najverovatnije presudne teme će biti u vezi sa budžetom za 2013. godinu, kao i neke srednjoročne mere“, kazao je Petrović.

Posljednje analize

Novinar Al Jazeere iz Beograda Nebojša Grabež navodi kako je Vlada Srbije planirala da budžetski deficit za sljedeću godinu bude 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda, što je blizu 1,2 milijarde eura.

„Sudeći, međutim, prema poslednjim analizama Fiskalnog saveta, lako bi se moglo dogoditi da taj deficit dostigne čitavih pet procenata BDP-a“, dodaje Grabež.

A to je, kako primjećuje ekonomski analitičar Mijat Lakićević, ogromna suma koju Međunarodni monetarni fond neće tolerirati.

Misija MMF-a je započela nove razgovore u Beogradu, ali se ne očekuje da će ih zaključiti tokom aktuelne posjete. Ako se postigne dovoljan napredak, razgovori o novom finansijskom aranžmanu mogli bi uslijediti tek po okončanju misije.

Izvor: Al Jazeera