Početkom aprila novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Stanišić i Simatović optuženi su za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Al Jazeera)

Statusna sjednica za pripremu ponovljenog suđenja nekadašnjim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zakazana je za 7. april pred Haškim tribunalom, saopćeno je u četvrtak iz ovog međunarodnog suda.

Pretpretresni sudija Burton Hall u svojoj je odluci naveo da su se Stanišić i Simatović odrekli prava da prisustvuju sjednici, kao i da se, prema Statutu Tribunala, sjednica može održati i u njihovom odsustvu.

Obojica se nalaze na privremenoj slobodi.

Stanišića i Simatovića, bivšeg načelnika SDB-a Srbije i njegovog pomoćnika, čeka ponovljeno suđenje pred Tirbunalom s obziroma na to da im je ukinuta presuda kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Oslobođeni krivice u prvom postupku

Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

Stanišića i Simatovića uhapsile su i Tribunalu izručile vlasti Srbije 2003. godine.

Nakon prvog suđenja Tribunal ih je krajem maja 2013. godine oslobodio krivice po svih pet tačaka optužnice.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala 15. decembra 2015. godine poništilo je prvostepenu oslobađajuću presudu izrečenu Stanišiću i Simatoviću i naložilo da se optuženima ponovo sudi.

Izvor: Agencije