Početkom marta trilateralni susret Hrvatske, Srbije i BiH

Dragan Čović: U posljednje vrijeme se u regiji razgovara bez obzira koliko god je bilo teških tema i teških riječi (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je u petak za 6. i 7. mart trilateralni susret u Mostaru predstavnika Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Teme su opće i ja ću insistirati da s tri susjeda imamo maksimalno dobre odnose. Drago mi je što se u posljednje vrijeme razgovara bez obzira koliko god je bilo teških tema i teških riječi. Očekivanja su relativno velika, iz razloga što ima puno otvorenih pitanja”, kazao je on na konferenciji za novinare u Mostaru.

Poručio je kako su razgovori način da se neke stvari ostave iza sebe i da se okrene budućnosti, prenosi Fena.

‘Neki žele status quo’

“To Bosni i Hercegovini treba i to je strateški interes hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, kao najmalobrojnijeg naroda”, smatra Čović.

Po njegovim riječima, evropski put motivirajuća je tema za sve strane i to je prilika da Bosna i Hercegovina sustigne Srbiju i Crnu Goru na tom putu i zajedno s njima uđe u Evropsku uniju.

Komentirajući aktualnu političku situaciju u zemlji, Čović je ocijenio je kako je situacija u Bosni i Hercegovini “pomalo krizna”, jer pojedine stranke konstantnim izazivanjem kriznih situacija nastoje zadržati status quo.

“Posljedica tog je što nismo imali odgovor na Upitnik Europske komisije i zato nismo dobili kandidatski status prošle godine”, kazao je on, dodavši kako “stvari ipak nisu zaustavljene”.

Čović je za kraj februara najavio posjetu predstavnika Evropske unije, koji bi, kako je rekao, trebali staviti do znanja da Strategija za zapadni Balkan koja je nedavno objavljena nije na onom nivou kako se želi predstaviti, odnosno “dovoljno je dobra ako želimo raditi i dovoljno loša ako ćemo se ponašat kao i dosad”.

Tražiti rješenje za Mostar

Po njegovim riječima, tom prilikom bit će predani i odgovori Bosne i Hercegovine na Upitnik EU-a.

“Što se tiče izbornoga zakonodavstva, naše je stajalište da u ovom vremenu koliko nam je preostalo, do kraja četvrtoga mjeseca, treba doći do izmjena i dopuna Izbornoga zakona [Bosne i Hercegovine] isključivo na način da odluka o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda bude prepoznata i kada je u pitanju Dom naroda [entiteta Federacija Bosne i Hercegovine] i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a nikako polovično”, kazao je Čović.

Istaknuo je kako u tom paketu treba pronaći rješenje i za Grad Mostar, kako bi se u najvećem gradu Hercegovine konačno mogli organizirati lokalni izbori.

Izvor: Agencije