Počinje 25. svjetsko rukometno prvenstvo

Rukomet, Francuska, Reprezentacija, Svjetsko prvenstvo
Naslov prvaka branit će reprezentacija Francuske, koja se ubraja među prve favorite prvenstva (Reuters)

Utakmicom između domaće reprezentacije Francuske i  Brazila u Nantesu danas počinje 25. svjetsko prvenstvo za rukometaše, koje će trajati do 29. siječnja.

Prvenstvo će biti održano u osam gradova – Lilleu, Parizu, Nantesu, Montpellieru, Albertvilleu, Rouenu, Metzu i Brestu. U četiri skupine sudjelovat će ukupno 24 momčadi, po šest u svakoj skupini, od kojih prve četiri nastavljaju natjecanje u osmini finala, dok ostali razigravaju za pozicije od 17. do 24. mjesta.

Uz selekcije Francuske i Brazila u skupini A (Nantes) još će igrati Poljska, Rusija, Norveška i Japan, skupinu B (Metz) čine Španjolska, Slovenija, Makedonija, Island, Tunis i Angola, u skupini C (Rouen) nalaze se Njemačka, Hrvatska, Bjelorusija, Mađarska, Čile i Saudijska Arabija, a u skupini D (Pariz) Katar, Danska, Švedska, Egipat, Bahrein i Argentina. 

Naslov prvaka branit će reprezentacija Francuske, koja se, uz olimpijskog prvaka Dansku i europskog prvaka Njemačku, ubraja u prve favorite natjecanja. 

Španjolska i Hrvatska među kandidatima za medalje

U uži krug kandidata za medalje spadaju Španjolci i Hrvati, dok “iz sjene” mogu iznenaditi Norvežani, Islanđani, Šveđani i Mađari, prenosi Fena.

Hrvatska je na posljednja tri velika turnira, Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015., Europskom prvenstvu u Poljskoj i Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016., osvojila samo jednu medalju, i to broncu iz Poljske.

Hrvatski su rukometaši i u Rio de Janeiru i u Dohi poraženi u četvrtfinalu od Poljske. Protiv Poljske su igrali i na posljednjem europskom prvenstvu, a pamti se “čudo iz Krakowa”, pobjeda hrvatske vrste 37:23 u jednoj od najnevjerojatnijih utakmica u povijesti hrvatskog sporta.

Tom su pobjedom odabranici Željka Babića izborili plasman u polufinale, a potom osvojili i brončanu medalju.

Hrvatska je na svjetskim prvenstvima osvojila pet medalja – jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Najveći uspjeh hrvatski su rukometaši ostvarili 2003. u Portugalu osvojivši prvo i dosad jedino svjetsko rukometno zlato.

Odabranici Line Červara tada su turnir otvorili šokantnim porazom od Argentine (29:30), a potom nanizali osam pobjeda za veliko slavlje.

Hrvatska je još tri puta stigla do finala (1995, 2005, 2009) i sva tri puta je poražena, prenosi Hina.

Posljednju medalju na svjetskim prvenstvima hrvatski su rukometaši osvojili 2013. godine u Španjolskoj, gdje su bili treći. Nakon što su u polufinalu izgubili od Danske (24:30) u dvoboju za broncu slavili su protiv Slovenije (31:26).

Makedonija pod ‘palicom’ Line Červara

Červar je ovog puta na SP odveo reprezentaciju Makedonije. Među igračima je više novih lica, no to ne znači da je selekcija radikalno pomlađena jer će za sastav konkurirati i igrači poput golmana Kirila Koleva (1978) i Riste Arnaudovskog (1981).

U osminu finala natjecanja plasirat će se po četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe, a križaju se grupe A i B te C i D.

Utakmice osmine finala igrat će se u Montpellieru, Albertvilleu, Parizu i Lilleu, gdje će biti odigrane i četvrtfinalne utakmice. Polufinalni susreti, meč za treće mjesto i finale bit će odigrani u pariskoj “AccorHotels Areni” (dvorana “Bercy”).

Osmina finala igra se 21. i 22. siječnja, dok je četvrtfinale na rasporedu 24. siječnja. Polufinala se igraju 26. i 27. siječnja, a finale u nedjelju, 29. siječnja.

Prvi put u povijesti svjetskih prvenstava na utakmicama će se koristiti “Video Proof System”, videosustav koji je testiran na Europskom prvenstvu za rukometašice u Švedskoj.

Sustav će se koristiti samo u dva slučaja – prilikom provjere je li lopta prošla gol-crtu te je li gol postignut prije kraja poluvremena ili utakmice.

Izvor: Al Jazeera i agencije