Počinje evropska borba za 13 karata ka Rusiji

U zonu UEFA-e stigla su i dva 'Davida', koji debitiraju u moru 'Golijata' (AP)

Proteklo Svjetsko prvenstvo, 20. po redu, obilježili su prodori Arjena Robbena, potez glavom Robina van Persieja, saradnja Ronalda i Varele za najkasniji gol u regionalnom periodu meča Mundijala, belgijska eliminacija SAD-a u dramatičnoj završnici te njemačko slavlje na kraju.

Sada je vrijeme da evropske nacije, već od 4. septembra, počnu borbu za plasman na naredno SP, koje će za dvije godine organizirati Rusija.

U zonu Evropske nogometne asocijacije stigla su i dva “Davida”, koji debitiraju u moru “Golijata”, tu su i tri najskuplja nogometaša u historiji, aktuelni prvaci svijeta i kontinenta te lideri rang liste Svjetske nogometne asocijacije – sve različiti timovi.

Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu nastupile su 24 reprezentacije, dok u Rusiju putuje tek 13 njih od 54 – devet pobjednika grupa te četiri koji budu najbolji u doigravanju drugoplasiranih.

Debi Kosova

Najviše pažnje u prvom kolu privlači okršaj Hrvatske i Turske, timova koji su odigrali nekoliko veoma važnih međusobnih utakmica.

Predstojeći meč ima veliku važnost, jer pobjeda na startu grupe, u kojoj su Hrvatska (15. tim na FIFA rang-listi), Turska (19), Island (23) i Ukrajina (30) te Finska i Kosovo, mnogo znači.

Selektor Hrvata Ante Čačić ima kvalitetne igrače na raspolaganju, poput Luke Modrića, Ivana Rakitića, Matea Kovačića, Ivana Perišića…

Njegov kolega na turskoj klupi Fatih Terim, iznenađujuće, nije pozvao Ardu Turana i Buraka Yilmaza, već se odlučio za tim igrača maksimalne starosti 29 godina.

Među njima je 19-godišnji napadač Enes Unal, koji je nedavno za Twente, gdje je na posudbi iz Manchester Cityja, postigao tri gola u jednom meču.

U grupi I još igraju Ukrajina – Island te Finska i debitant na velikoj sceni, Kosovo.

Interesantan meč odigrat će se u grupi A, gdje će Švedska ugostiti Holandiju.

Šveđani su propustili dva posljednja Mundijala, a Holanđani, nakon poraza u prošlom SP-u u Brazilu, nisu uspjeli doći ni do EURO-a u Francuskoj.

Podmlađeni sastavi će sigurno ići do maksimuma za pobjedu, jer će svaki bod biti veoma bitan u duelu s Francuzima za prvo mjesto u grupi.

“Trikolori” imaju nezgodno gostovanje, putuju Bjelorusiji, a posljednji meč prvog kola grupe A igraju Bugarska i Luksemburg, koji nikada nije uspio savladati svog domaćina.

U grupi B također okršaj favorita za plasman dalje.

Nakon što je osvojio prvi veći trofej (naslov evropskog prvaka), Portugal ide u goste Švicarcima.

Mađari, koji se također nadaju putu u Rusiju, igraju protiv Farskih otoka, dok je Latvija gost Andori.

Baždarević želi pobjedu

Penzije i povrede koštale su Njemačku nekoliko poznatih igrača, ali “Elfu” ne manjka talenta, jer su i dalje tu Manuel Neuer, Toni Kroos, Mesut Oezil, Thomas Muller i Mario Goetze, a 20-godišnji Max Meyer “prijeti” kako će postati nova okosnica tima.

Svjetski prvaci igraju u grupi C, a u prvom kolu gostuju u Oslu kod Norveške.

U Pragu će igrati još dva nezgodna protivnika Njemačke – Češka dočekuje Sjevernu Irsku, a treći duel ove grupe čine San Marino i Azerbejdžan.

Jedna od neizvjesnijih je grupa D.

Srbija će pokušati, na startu protiv Irske, pokazati kako se vratila među jače timove Starog kontinenta, Vels i Gareth Bale u Cardiffu dočekuju Moldaviju, dok Austrija putuje u Gruziju.

Crna Gora u grupi E pohod ka ruskim stadionima počinje gostovanjem kod Rumunije, koja nije previše pokazala na EURO-u u Francuskoj.

Remi s Armenijom od 0:0 onemogućio je Dansku da se plasira na EURO 2016, te selektor Age Hareide traži od svojih igrača da protiv istog tima izbore sva tri boda.

Isto traže i navijači Poljske, koja je u prvom kolu gost Kazahstanu.

Na klupi Engleske (grupa F) debitira Sam Allardyce, a u prvom kolu “Gordi Albion”, gostuje kod Slovaka, s kojima je remizirao 0:0 na EURO-u.

Iako ove sezone nekolicina prvotimaca Engleske ima problema u klubovima, Allardyce može računati na raspoložene Waynea Rooneyja i Raheema Sterlinga.

Slovenci gostuju u Litvaniji, a Škoti na Malti.

Derbi balkanske regije igraju Albanija, jedno od prijatnijih iznenađenja kvalifikacija za EURO, i Makedonija.

Oba tima će pokušati iznenaditi favorite grupe tokom kvalifikacija.

Španci imaju nešto jači trening s gostujućim Lihtenštajnom, no probleme može očekivati Italija, jer gostuje u Izraelu.

Novi selektor Giampiero Ventura odlučio se zadržati Graziana Pellea u sastavu te pozvati debitanta napadača Andreu Belottija.

Selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević kazao je kako njegov tim ne smije ispustiti bodove u prvom kolu, kada “Zmajevi” dočekuju Estoniju.

Dobar dio tog zadatka je na plećima Miralema Pjanća i Edina Džeke, koji su ove sezone prikazali dobre partije.

Belgija gostuje na Kipru, od koga nikada nije izgubila, dok Grčka putuje kod još jednog debitanta – Gibraltara.

Parovi prvog kola:

Grupa A: Bjelorusija – Francuska, Bugarska – Luksemburg, Švedska – Holandija (mečevi se igraju 6. septembra)

Grupa B: Andora – Latvija, Farski otoci – Mađarska, Švicarska – Portugal (6. septembar)

Grupa C: San Marino – Azerbejdžan, Češka – Sjeverna Irska, Norveška – Njemačka (4. septembar)

Grupa D: Gruzija – Austrija, Srbija – Irska, Vels – Moldavija (5. septembar)

Grupa E: Danska – Armenija, Kazahstan – Poljska, Rumunija – Crna Gora (4. septembar)

Grupa F: Litvanija – Slovenija, Slovačka – Engleska, Malta – Škotska (4. septembar)

Grupa G: Albanija – Makedonija, Izrael – Italija, Španija – Lihtenštajn (5. septembar)

Grupa H: Bosna i Hercegovina – Estonija, Kipar – Belgija, Gibraltar – Grčka (6. septembar)

Grupa I: Hrvatska – Turska, Finska – Kosovo, Ukrajina – Island  (5. septembar)

Izvor: Agencije