POČINJE ISTRAGA: Svjetski moćnici kriju novac u poreznim oazama

Planetarna istraga počela je u ponedjeljak nakon curenja miliona dokumenata koji otkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, Svjetska nogometna federacija (FIFA), 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreznim oazama preko advokatske kompanije Mossack Fonseca koja objavu dokumenata “Panama Papers” (Dosje Panama) naziva “zločinom” i “napadom na Panamu. 

Istraga u kojoj sudjeluje novinarski konzorcij od 100 dnevnih listova odnosi se na razdoblje od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. te  pokazuje da su neke kompanije registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza.

Predsjednik francuske Francois Hollande rekao je da će nakon otkrića o poreznim oazama u Francuskoj sve biti provjereno . “Sve informacije koje ćemo dobiti poslužit će za istrage”, rekao je.

Britanska vlada zatražila je u ponedjeljak kopije dokumenata o klijentima kako bi mogla razmotriti informacije i djelovati ako se radilo o utaji poreza.

Ti bi dokumenti mogli biti neugodni za britanskog premijera Davida Camerona koji se jako zalaže u borbi protiv utaje i izbjegavanja poreza, pišu agencije.

Njegov otac Ian Cameron spomenut je u dokumentima, kao i neki članovi Konzervativne stranke u gornjem domu Parlamenta, bivši konzervativni zastupnici te donatori stranke, pišu britanski mediji.

Glasnogovornica Davida Camerona nije željela komentirati navode da je porodica premijera investirala novac u offshore fondove, kazavši da se radi o “privatnoj stvari”.

Istraga klijenata

Berlin se nada da će “Panama Papers” dati poticaj borbi protiv pranja novca i utaje poreza. “Nadamo se da će aktualna rasprava pridonijeti jačanju pritiska na utajivače”, rekao je na susretu s novinarima glasnogovornik ministra finansija.

Porezne vlasti u Australiji i Novom Zelandu počele su u ponedjeljak istraživati lokalne klijente koji su poslovali s kompanijom u Panami pošto je u nedjelju procurilo 11,5 miliona dokumenata iz advokatske kompanije Mossack Fonseca.

Australske porezne vlasti (Australian Tax Office, ATO) objavile su u ponedjeljak da istražuju više od 800 bogatih klijenta advokatskog ureda Mossack Fonseca.

“Sada smo identificirali više od 800 pojedinaca poreznih obveznika i povezali smo njih 120 s offshore kompanijom u Hong Kongu”, objavio je australski porezni ured, prenosi Hina. 

Istragu su počele i porezne vlasti Novog Zelanda, potvrdio je za agenciju Reuters John Nash iz novozelandske agencije za međunarodne prihode ne navodeći broj pojedinaca ili društava koji su predmet istrage.

Poreska oaza

Agencija AFP prenosi da su se poreznom oazom preko panamske kompanije koristili brojni svjetski lideri, prema dokumentima koji otkrivaju da je 140 političkih dužnosnika i istaknutih osoba u tome sudjelovalo.

“To je zločin”, rekao je o objavi dokumenata za agenciju AFP Ramon Fonseca Mora, direktor i jedan od dvojice osnivača advokatskog ureda Mossack Fonseca.

“To je napad na Panamu jer nekoliko zemalja ne cijeni to što smo mi konkurentni kako bismo privukli poduzeća”, rekao je 64-godišnji Fonseca.

Prema njegovim riječima “dva su načina gledanja na svijet: prvi je da budeš konkurentan, a drugi da stvaraš poreze”, rekao je i objasnio “da postoji rat među zemalja koje su otvorene poput Paname i zemalja koje sve više oporezuju svoja poduzeća i građane”.

Ramon Fonseca je rekao da je njegov ured oformio više od 240.000 kompanija, a “velika većina” njih osnovana je “u legitimne svrhe”. Ističe da njegov advokatski ured nije odgovoran za aktivnosti kompanija.

“Posvećeni smo stvaranju legalnih struktura koje prodaju svojim posrednicima kao što su banke, advokati, trustovi, a oni imaju svoje krajnje klijente koje mi ne poznajemo”, rekao je. 

“Dokumenti pokazuju da banke, advokatski uredi i drugi akteri koji rade u poreznim oazama često zaboravljaju na svoju zakonsku obvezu da moraju provjeriti nisu li njihovi klijenti upleteni u kriminalna poduzeća”, piše Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara. 

Saradnja Paname

Vlada Paname ustvrdila je u nedjelju da će “odlučno surađivati” s pravosuđem ako se otvori sudska istraga.

“Ovo će curenje vjerojatno biti najveći udarac nanesen poreznim oazama zbog obima dokumenata”, rekao je Gerard Ryle, direktor ICIJ-a.

“To otkriće pokazuje u kojoj su mjeri štetne prakse i kriminal duboko ukorijenjeni u offshore kompanije”, smatra Gabriel Zucman, ekonomist sa Univerziteta Berkeley u Kaliforniji.

Dometi afere Panama Papers već sada se uspoređuju s WikiLeaksom, osnovanim 2006. koji se specijalizirao za objavu tajnih dokumenata. Njegov osnivač Edward Snowden, koji je razotkrio goleme razmjere prisluškivanja i obavještajnu aktivnost Sjedinjenih Američkih Država, komentirao je “Panama Papers” riječima “Najveće curenje u historiji novinarstva ugledalo je svjetlost dana i odnosi se na korupciju”.

Izvor: Agencije