Počinje najduža misija boravka u svemiru

Kelly i Kornijenko će ostati na ISS-u do idućeg marta (AP)

Američki i ruski astronauti Scott Kelly i Mihail Kornijenko otisnut će se ovog tjedna na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), gdje će provesti idućih godinu dana.

Maratonsku misiju, dosad najdužu u povijesti, započet će letom u raketi Sojuz koja će biti lansirana s kozmodroma u Kazakhstanu u subotu, u ranim jutarnjim satima. Na ISS će stići nakon šestosatnog leta.

Cilj njihovog jednogodišnjeg zadržavanja na orbitalnoj stanici je da istraže efekte prolongiranog boravka u svemiru na ljudsko tijelo u svrhu planiranja budućih interplanetarnih misija, prije svega putovanja na Mars.

Opasnosti dužeg boravka u svemiru

Kelly i Kornjenko će ostati na ISS-u do idućeg ožujka. Tijekom tog razdoblja podvrgavat će se sveobuhvatnim medicinskim eksperimentima.

Najveći problem je propadanje mišića zbog nulte gravitacije. Očekuje se i propadanje kostiju za 1,5 posto mjesečno, a konstantna izloženost radijaciji može izazvati kataraktu, pa čak i rak.

U eksperimentu će sudjelovati i Kellyjev brat blizanac Mark, također astronaut, ali u mirovini, koji je pristao da se na zemlji podvrgne istim medicinskim testovima kao i njegov brat u svemiru, prenosi Tanjug.

Rekord drži Valerij Poljakov

Ipak, Mark nema namjeru da kao njegov brat Scott jede bezukusnu astronautsku hranu niti da svakodnevno trči dva sata na trenažnoj traci.

Međunarodne posade do sada su provodile najviše po šest mjeseci na ISS-u, iako su mnogi ruski astronauti boravili duže na sovjetskoj stanici Mir prije njenog zatvaranja 2001.

Ruski astronaut Valerij Poljakov drži svjetski rekord za najduže vrijeme provedeno u nekoj svemirskoj misiji – proveo je 437 dana u svemiru 1994. i 1995. godine.

Izvor: Agencije