Počinje predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini

Prvi put će na na biračkim mjestima biti korištene prozirne biračke kutije (EPA)

Službeno počinje predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini, točno mjesec dana uoči općih izbora, zakazanih za 7. listopada.

Za ukupno 518 pozicija na različitim razinama vlasti – od državne do kantonalne – natjecat će se 7.497 kandidata, potvrđeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Na listama će se naći 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Pravo glasa, prema konačnom biračkom popisu, ima 3.352.933 građana.

Moguće kazne za govor mržnje

Od tog broja, ukupno 3.254.767 je redovnih glasača, dodatnih 8.306 su raseljene osobe, koje glasaju u odsutnosti, njih 12.046 je raseljeno i glasaju osobno, dok je za glasanje putem pošte registrirano 76.726 birača.

Za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u inozemstvu registrirano je 1.085 birača.

Građani s pravom glasa će birati nove članove bh. Predsjedništva, zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine te u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, predsjednika i dva potpredsjednika tog entiteta te zastupnike u skupštinama deset kantona u Federaciji.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva su ranije upozoreni kandidati da posebnu pozornost obrate na retoriku koju će koristiti u kampanji, a koja bi, kako je rekao, “nekoga mogla navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje”.

Povjerenstvo ima ovlasti da izrekne novčanu kaznu do 5.000 eura, ukloni ime kandidata s kandidacijske liste ako se utvrdi da je odgovoran za povredu zakona te mogućnost da poništi ovjeru političkog subjekta.

Pozvalo je političke stranke, kandidate i pristaše političkih stranaka, zaposlene i na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže izjava koje dižu tenzije, odnosno da vode poštenu, korektnu izbornu kampanju, a medije da doprinesu da kampanja protekne u demokratskom okruženju.

Izbori će koštati 4,3 miliona eura

U usporedbi s izborima 2014. godine, na ovogodišnjim je 30 političkih subjekata više.

Ovjereno je 804 redovnih kandidacijskih lista i 73 liste za kompenzacijske mandate.

Procjenjuje se da će izbori koštati oko 4,3 milijuna eura.

Prvi put će na na biračkim mjestima biti korištene prozirne biračke kutije.

Izvor: Agencije