Počinje suđenje bostonskom bombašu

Počinje suđenje Džoharu Carnajevu, optuženom za bombaški napad na Bostonski maraton 2013. godine. U tom napadu poginule su tri osobe, a stotine su ranjene.

Dvadesetjednogodišnji Džohar Carnajev izgleda drugačije nego na policijskoj slici koja je obišla svijet. Proces odabira porote trebao je trajati tri sedmice, a trajao je dvostruko duže. Nakon što je porota izabrana, suđenje može početi.

Džohar će se izjasniti da nije kriv ni po jednoj od 20 tačaka optužnice, uključujući i onu o korištenju oružja za masovno uništenje. On i njegov stariji brat Tamerlan optuženi su za pravljenje i detoniranje dvije bombe nedaleko od cilja Bostonskog maratona 2013. godine.

Nakon eksplozije, uslijedila je potraga. Tri dana kasnije, braća Carnajev identificirana su kao osumnjičeni. Došlo je do oružanog obračuna, u kojem je život izgubio i jedan policajac. Džohar se tereti i za to ubistvo. U pucnjavi je poginuo i Tamerlan.

Tokom potjere za ranjenim Džoharom, Boston je bio pod policijskom blokadom. Na kraju je uhvaćen u jednoj usidrenoj brodici.

Moguća smrtna kazna 

“Postoji još mnogo pitanja. Jedno od njih je i zašto su mladići, koji su ovdje odrasli i studirali, pribjegli takvom nasilju”, kazao je tada Barack Obama, predsjednik SAD-a.

Džohar je Čečen rođen u Kirgistanu. Prema riječima tužioca, iznio je svoje razloge kad je preuzeo odgovornost za napad. Navodno, riječ je o osveti za američke vojne akcije protiv nevinih muslimana u Iraku i Afganistanu.

Američki ministar pravde Eric Holder, koji se inače protivi smrtnoj kazni, u ovom ju je slučaju odobrio kao mogućnost.

Očekuje se da će odbrana istaknuti kako je Džohar, kojem je u vrijeme napada bilo 19 godina, bio pod utjecajem starijeg brata. Nadaju se da će, ako izgube slučaj, presuda biti doživotni zatvor, a ne smrtna kazna.

Carnajev je prva osoba koja se suočava s mogućom smrtnom kaznom na saveznom nivou od 2003. godine. Ipak, ako i bude osuđen na smrtnu kaznu, proći će godine i bit će uložene brojne žalbe prije nego što bude izvršena.

Izvor: Al Jazeera