Počinje suđenje za zloupotrebe u Galenici

Početak suđenja je u više navrata odgađan zbog višemjesečnog štrajka advokata (Al Jazeera)

Suđenje bivšem generalnom direktoru Galenike Nenadu Ognjenoviću i još osam okrivljenih zbog optužbi za nanošenje štete tom preduzeću za više od 900 miliona dinara trebalo bi da počne u ponedjeljak u Specijalnom sudu Beogradu.

Početak suđenja je u više navrata odgađan zbog višemjesečnog štrajka advokata, a u januaru, nakon prestanka protesta advokature, suđenje je odgođeno opet iz procesnih razloga – jer jednom od optuženih nije došao branilac zbog bolesti a niko od prisutnih advokata nije želio da se prihvati njegove odbrane.

U ovom slučaju, optužnica osim Ognjanovića tereti nekadašnjeg direktora Velefarma Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora Farmatrejda Radoslava Sekulića, koji je u međuvremenu preminuo, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva Livnica Jeremić Miodrag Jeremić, zamjenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje Pavlović Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima Farmanari i Unihemkom Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu Trgošped-trans Milan Vladović, kao i sudski vještak i ovlašteni procjenitelj Željko Birmančević.

Oni se terete da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Birmančeviću je stavljeno na teret krivično djelo falsifikovanje službene isprave, a Vladoviću i krivično djelo poreska utaja.

Ognjenoviću, Vučićeviću i Sekuliću stavlja se na teret da su od 2008. do 31. decembra 2009. godine, iskorištavanjem svojih položaja odgovornog lica i prekoračenjem granica svojih ovlaštenja pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću Pharmatrade sa Maršalskih otoka u iznosu od 4.990.000 eura odnosno 434.506.745,00 dinara i pričinili štetu AD „Galenika” u iznosu od 5.224.383 eura odnosno 594.107.953,31 dinara.

Druga istraga je u slučaju Galenika pokrenuta u septembru 2013. godine za nova krivična djela i druga lica, pored Ognjenovića, koji je već bio u pritvoru.

Ta istraga je obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća BG Farm Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.

Treća istraga je pokrenuta krajem maja 2014. godine protiv Ognjenovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora i direktora SPS-a Dejana Backovića i još sedam osumnjičenih da su oštetili tu firmu za oko 75 miliona eura i pribavili protivpravnu imovinsku korist za kompaniju Velefarm i druga povezana preduzeća.

Ognjenović je početkom septembra prošle godine pušten iz pritvora u kojem je bio zbog trećeg krivičnog postupka koji se vodi u slučaju Galenika.

U krivičnim postupcima koji se odnose na Galeniku i odgovorna lica iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti, koje su prema sumnjama tužilaštva, uzrokovale štetu za Galeniku od preko 100 miliona eura.

Izvor: Agencije