Počinju prednarudžbe za Apple Watch

Apple Watch omogućuje svojim korisnicima i primanje poziva, ali i plaćanje (EPA)

Američki informatički gigant Apple objavio je da će njegov sat ”Apple Watch, koji se može povezati na razne sisteme, biti dostupan za prednarudžbe od 10. aprila.

Apple Store sada promoviše taj događaj na glavnoj web stranici i nudi pregled različitih modela svog sata (“Apple Wath”, “Apple Watch Sport” i “Apple Watch Edition”) da bi kupci mogli napraviti izbor prije “dana D”.

Apple je svoj prvi pametni sat predstavio prije mjesec dana, najavivši ga kao “najnapredniji sat ikad napravljen”.

Osim uobičajenih funkcija, poput datuma, svjetskog sata, štoperice, podsjetnika, kalendara, satom se može kontrolirati muzika, provjeriti otkucaji srca, pa čak i primati pozive.

Jedna od najzanimljivijih funkcija sata je mogućnost plaćanja. Appleov sat moći će poslužiti i kao alternativa karticama za otvaranje hotelskih soba, a bit će i “ključ” za elektronska garažna vrata. Mediji napominju i da je sat opremljen GPS-om.

Skidanje aplikacija za sat moguće je putem iPhonea, za što je potreban operativni sistem iOS 8.2.

Cijene od 399 eura

“Apple Watch” će biti dostupan po cijeni počevši od 399 eura, koliko će koštati “Apple Watch Sport” sa kućištem od srebrnog aluminijuma debljine 38 milimetara.

Najskuplji model prodavat će se po cijeni od 16.000 eura, a taj će iznos morati izdvojiti oni koji žele imati “Apple Watch Edition” sa kućištem od žutog zlata od 18 karata i 42 milimetra).

Prednarudžbe će se moći obavljati preko web stranice Apple Storea ili preko aplikacije “Apple Store” namijenjene telefonu iPhone, prenijeli su mediji.

“Apple Watch” će biti u prodaji od 24. aprila.

Izvor: Agencije