Počinju procesi protiv 1.600 pripadnika Boko Harama

Boko Haram
Od 2009. u napadima Boko Harama smrtno je stradalo više od 20.000 ljudi (AP)

Suđenja 1.600 članova nigerijske skupine Boko Haram održat će se u listopadu i biti zatvoreni za javnost, potvrdio je AFP-u izvor blizak predmetu.

“Novinari neće imati pristup sudskom procesu”, objavio je izvor iz nigerijskog ministarstva pravosuđa.

Ta je odluka donesena nakon razgovora Vlade i obavještajnih službi.

Nigerijsko ministarstvo pravosuđa objavilo je prošlog tjedna da će sudski procesi protiv 1.600 pobunjenika početi 9. listopada.

“Sve je spremno za čitanje optužnica osumnjičenim članovima Boko Harama u raznim zatvorima u zemlji”, dodaje se u priopćenju.

Procesi traju godinama

Tisuće članova Boko Harama uhićene su i zatvorene, prema podacima nigerijskih snaga sigurnosti, ali procesi i presude su rijetki.

Početkom rujna samo 13 osoba je izašlo pred suce, a devet je osuđeno za veze s pobunjenicima Boko Harama. Ti procesi traju osam godina, prema podacima Vlade.

Ministarstvo pravosuđa upozorava na nedostatne metode ispitivanja koje se temelje na istraživanjima priznanja, a ne na materijalnim dokazima.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, koje redovno upozoravaju na brza pogubljenja navodnih pobunjenika i zadržavanje u zatvoru tisuća osoba bez prava na pristup odvjetniku, kažu da suđenja iza zatvorenih vrata potiču sumnje u transparentnost nigerijskog pravosudnog sustava.

Izvor: Agencije