Počinju prve Zimske olimpijske igre mladih

Takmičari će moći podijeliti svoja iskustva s drugima širom svijeta te se razviti u potpune olimpijske natjecatelje (Screenshot / YouTube)

Prve Zimske olimpijske igre mladih će biti održane u Innsbrucku, Austrija, od 13. do 22. januara, za vrijeme 29. Olimpijade.

Skoro 1.000 najboljih svjetskih sportista od 14 do 18 godina će se natjecati u desetodnevnom takmičenju u različitim sportovima.

Srbiju će na ovim igrama predstavljati dvoje sportista: Dženis Avdić u biatlonu i Strahinja Stanišić u alpskom skijanju.

Mladi takmičari će se boriti u sedam olimpijskih sportova: skijanje, klizanje, hokej na ledu, bob, sanke, biatlon, karling.

Njih će pratiti treneri Almir Džeković (biatlon) i Ljubiša Ignjatović (alpsko skijanje), a Šef Misije Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) na ovom takmičenju je Branislav Jevtić.

Na prvim Zimskim olimpijskim igrama mladih u Inssbrucku takmičari će se boriti u sedam olimpijskih sportova (skijanje, klizanje, hokej na ledu, bob, sanke, biatlon, karling), koji će biti i na programu ZOI u Sočiju 2014. godine.

Pored takmičenja, program će uključivati i kulturne i edukacijske događaje, čiji je cilj učenje olimpijskih vrijednosti i dobrobiti sporta.

Takmičari će moći podijeliti svoja iskustva s drugima širom svijeta te se razviti u potpune olimpijske natjecatelje.

Izvor: Al Jazeera i agencije