Počitelj – zaboravljeno blago u dolini Neretve

Piše: Vedrana Maglajlija

Nakon 20 godina života u Chicagu, Asim Perviz se prošlog proljeća sa porodicom vratio u Počitelj.

Njegova obnovljena kamena kuća autentičnog izgleda sa gvozdenom halkom na drvenim vratima i avlijom punom cvijeća gleda sa ovog historijskog grada na rijeku Neretvu.

Još dok je bio u Americi sam je napravio seharu koju je postavio u sobu sa sofom, kaminom, ćilimima i basamacima te je ukrasio džezvama, kaminom te osušenom majčinom dušicom i zovom na niskim prozorima.

Stoga ne čudi da u njegov dom svakodnevno ulaze brojni turisti koji dolaze u Počitelj, srednjovjekovno naselje “uklesano” u brdu sa starim tvrđavama, kulama, zidinama i kamenim kućama u orijentalnom i mediteranskom stilu.

“Uđu u dvorište, uđe svako, dok ja spavam ovdje na terasi. Ali, ne mogu zaspati koliko ulaze”, kaže kroz smijeh ovaj ljubazni domaćin.

“Dolaze iz svih dijelova svijeta, razgledaju malo i poslikaju. Meni ne smeta, kod mene su vrata otvorena za svakoga”, dodaje.

Iako kulturno blago, u Počitelju se smeće ne odvozi, nema rasvjete, ambulante, hotela, ni javnog toaleta

“Općina Čapljina je propustila da učestvuje u obnovi Počitelja i nije uradila ništa. Nisu nam uveli uličnu rasvjetu, koja postoji i u manjim mjestima od našeg. Nijedan naš povratnik nije zaposlen u javnim preduzećima u općini, neće ni u tom novom. I te pare bi se dijelile na općinu, ne na Počitelj”, mišljenja su Dizdar i Ibrulj.

S tim se slažu i prodavači suvenira, kojima su ulični štandovi glavni izvor zarade. Međutim, sa otvaranjem ovog javnog preduzeća, oni bi bili uklonjeni.

Dok turisti nakon kratkog zadržavanja na njihovim štandovima odlaze u autobuse koji će ih odvesti na druge turističke destinacije na kojima će biti mnogo duže, ovaj kulturno-historijski spomenik u dolini Neretve ostaje zaboravljen.

Izvor: Al Jazeera