Pod istragom 350 hrvatskih ljekara

U Hrvatskoj je u toku velika akcija Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pod nazivom Hipokrat.

Uhapšena je kompletna uprava farmaceutske kompanije Farmal iz grada Ludbreg, nadomak Varaždina, kao i 27 njenih terenskih radnika zbog sumnje da su potplaćivali ljekare opće prakse širom zemlje da propisuju lijekove iz njihovih pogona.

Farmal je dio velike njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm.

Istragom je obuhvaćeno i oko 350 ljekara porodične medicine.

Krivične prijave

Kako su najavile hrvatske vlasti, krivične prijave bit će podnesene protiv 50 ljekara opće prakse iz cijele Hrvatske koji su primili mito za favoriziranje Farmalovih lijekova. 

Provođenje istrage potvrdio je hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić i ocijenio da je to “dobar dan” za hrvatsko društvo.

U Hrvatskoj ima između 4.500 i 5.000 ljekara opće prakse.

Rekavši da ga je o akciji u ponedjeljak ujutro informirao državni tužilac Mladen Bajić, Ostojić je najavio da će ljekari biti ispitivani u grupama da se ne bi urušio zdravstveni sistem.

“Privedeni su svi koji su vezani uz farmaceutsku industriju, a narednih dana ići će se sukcesivno prema ljekarima, odnosno privodit će se na ispitivanje u etapama”, rekao je ministar.

Hrvatski mediji javljaju da je među uhapšenima i predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi, koji je pod pratnjom istražitelja doveden u prostorije kompanije.

Ako se dokaže umiješanost djelatnika Farmala, dijela njemačkog Dermapharma, o svemu mogla biti informirana i njemačka Vlada.

‘Izvući glavu iz pijeska’

Istraga je trajala skoro tri mjeseca i pokazala je da su stotine ljekara po Hrvatskoj godinama primali mito kako bi propisivali lijekove Farmala i na taj način podizali promet kompanije.

Akciju je podržala i liječnica Lidija Gajski, koja već godinama upozorava na povezanost farmaceutskih kuća, izrazivši nadu da će ona biti povod za ljekarsku struku da izvuče glavu iz pijeska i da se umjesto opravdanja uhvati u koštac s ovom pojavom.

“Zanima me može li se ona produžiti i prema upravi one grupe koje je Farmal član, jer se bojim da ovakva praksa se ne bi mogla događati bez znanja njemačke uprave, tim više što su velike strane farmaceutske kompanije prije dvadesetak godina upravo bile one koje su ovakve običaje, recimo to tako, odnosno koruptivnu praksu, uvele i u naš zdravstveni sustav”, kazala je Gajski za Al Jazeeru.

Izvori: Al Jazeera i agencije