Pod opsadom: Stradanje civila u ofanzivi na Istočnu Ghoutu

Tokom ofanzive na Istočnu Ghoutu ubijeno je 227-ero djece i 145 žena (EPA)

Najmanje 42 osobe ubijene su u Istočnoj Ghouti nakon što su snage Vlade nastavile zračne napade na enklavu pod kontrolom pobunjenika, približavajući se njenim centralnim gradovima.

Aktivisti u Doumi, jednom od glavnih urbanih centara, kazali su Al Jazeeri da sirijski borbeni avioni “nisu prestajali bombardovati cijelu oblast Ghoute”.

Sirijska državna televizija objavila je da je vojska zauzela grad Mudeiru i da su se Vladine trupe povezale s jedinicama s druge strane Istočne Ghoute.

Vladine snage opkolile su Doumu nakon što su u subotu zauzele naselje Masraba, deset kilometara istočno od Damaska, javila je državna televizija.

Padom Mudeire pobunjenička teritorija podijeljena je na dva dijela, a gradovi Douma i Harasta odsječeni su od ostatka enklave.

Zarobljeni civili

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je 400.000 civila zarobljeno u Istočnoj Ghouti.

Aktivist Nour Adam rekao je da je osam osoba poginulo u Jobaru, gradu istočno od Damaska, a da je 16 članova jedne porodice ubijeno u napadu na Doumu.

On dodaje da su ostali ubijeni u napadu na Harastu, Zamalku i Arbin.

U subotu je Sirijska opservatorija za ljudska prava kazala Al Jazeeri da je Istočna Ghouta sada podijeljena na tri dijela – Doumu i okolinu, Harastu na zapadu i ostale gradove na jugu.

Vladine snage pokrenule su ofanzivu na Istočnu Ghoutu 18. februara, a u napadima je ubijeno 1.099 civila u proteklie tri sedmice, javila je Opservatorija.

Među ubijenima je 227-ero djece i 145 žena, dok je ranjeno najmanje 4.378 osoba.

Izvor: Al Jazeera