Podgorica: Otvoren Hram Hristovog vaskrsenja

Proslava 1.700 godina Milanskog edikta iz Niša preselila se u Podgoricu, gdje je, nakon 20 godina gradnje, otvoren saborni Hram Hristovog vaskrsenja. U prisustvu vaseljenskog, moskovskog, srpskog i jerusalimskog patrijarha, vjernicima je otvoren hram kojeg krasi najveće zvono na Balkanu. Također spada u red najvećih vjerskih investicija u regionu.

Iako preciznih podataka iz Srpske pravoslavne crkve nema, potvrđeno je da je više od šest miliona eura uloženo u ovu građevinu, od toga zvanično država Crna Gora investirala je oko 500.000 eura. Ovaj događaj  izazvao je oštru reakciju Crnogorske pravoslavne crkve, koja smatra da se na ovaj način nastavljaju svetosavski asimilatorski projekti prema Crnoj Gori.

Osveštanje Hrama posvećenog Hristovom vaskrsenju počelo je u ponedjeljak u zoru. Prvo su popovi šetali oko crkve, uslijedila je liturgija u prisustvu patrijarha, brojnog sveštenstva i vjernika.

“Ovaj hram je simbol vjere vaše, vaše generacije i simbol pomoći i blagodati Božije koja dolazi sa neba u najtežim momentima vaše istorije, rekao je Kiril, patrijarh Ruskve pravoslavne crkve.

Ispred Hrama hiljade građana čekalo je s nestrpljenjem kraj službe radi poklonjenja relikvijama i pričesti. Među njima i Stanka Grgurević iz Kotora.

Najveće i najmanje zvono

“Božija milost tačno je nad cijelom Podgoricom. Milo mu je što se skupljamo, tako da smo zadovoljni i Božije sile i ja. Jutros kada smo dolazili sunce je nad Podgoricom sijalo”, rekla je ona.

“Gradnja sabornog hrama u Podgorici počela je 1993. godine. Do sada je u nju utrošeno preko šest miliona eura, a radi se o jednoj od najvećih građevina takve vrste u regionu”, izvještava iz Podorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Na oko 6.000 kvadratnih metara rađene su pozlaćene freske, tehnikom koja se nije koristila osam vjekova. Unutrašnjost krasi i 1.200 kilograma težak bronzani polielej – crkveni luster iz Ukrajine, jedan od najvećih u Evropi. No, to nije sve.

“Na ovom hramu se nalazi sedam zlatnih krstova, koji su dar plemena Crne Gore, i 17 zvona, od kojih najveće ima 11 tona i najveće je u istoriji Balkana, a najmanje je možda i najmanje u istoriji – 3,5 kiograma”, kazao je Predrag Šćepanović, sveštenik SPC-a.

Iako nema detalja finansiranja i troškova, da se nije štedjelo govori i podatak da je mermer za ikonostas dovožen iz Indije, a brojni ukrasi iz Rusije i Ukrajine. Sve, obrazlažu u SPC-u, kako Podgorica ne bila bez sabornog Hrama.

Izvor: Al Jazeere