Podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića

Optužnica protiv Atifa Dudakovića i ostalih je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje (EPA)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića te 16 zapovjednika i pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvaćaju ubojstva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, potvrdio je Odjel za odnose s javnošću Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Osim Dudakovića, optuženi su: Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Za nekim žrtvama se još traga

Svi optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, a Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica Posebnog odjela za ratne zločine tereti ih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most te ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubojstva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga, navodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Bit će pozvano 447 svjedoka

Dio optužnice za Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama samoproglašene Autonomne pokrajine zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije