Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora UIOBiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Kemala Čauševića.

Optužnica je podnesena zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja dara, a u njoj je predloženo i oduzimanje kompletne imovine Čauševiću, pišu sarajevski mediji.

Osim bivšeg direktora UIO-a, optužnica je podnesena i protiv Sedineta Karića i Anesa Sadikovića, koji se terete da su poreznim utajama, koje im je omogućio Čaušević, višemilionskim iznosima oštetili budžet i građane Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu lišili su slobode Čauševića i još 50-ak osoba u obimnoj policijskoj akciji kodnog naziva “Pandora” 2014. godine.

Kako je tada saopćeno, uhapšene osobe osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima porezne utaje ili prevare, carinske prevare, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti, vezano za uvoz tekstilne i druge robe.

Uvoz kineske robe u BiH

Akcija “Pandora” bila je vezana za slučaj Anesa Sadikovića, koji je u septembru 2012. godine, s još sedmero njegovih bliskih rođaka, uhapšen u akciji kodnog naziva “Boss”.

Prema pisanjima medija, Sadikoviću je nesmetano kriminalno djelovanje omogućeno zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima, s obzirom na to da je njegova firma “Eko san” postala gotovo jedini uvoznik kineske robe u Bosnu i Hercegovinu.

On je nedavno optužen za organizirani kriminal u ovom predmetu.

Treća osoba protiv koje je podignuta optužnica jest Sedinet Karić, koji je također ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi s uvozom tekstilne robe u Bosnu i Hercegovinu.

Uhapšen je i 2013. godine u akciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine kodnog naziva “Master” zbog organiziranog kriminala u vezi s carinskim i poreznim utajama.

Izvor: Al Jazeera i agencije