Podignuta optužnica protiv braće Mamić

Tužiteljstvo Zdravka Mamića tereti da je, izvlačeći novac iz Dinama, nezakonito zaradio 6,92 miliona eura (Arhiva)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podigao je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv Zdravka Mamića (1959), Zorana Mamića (1971), Damira Vrbanovića (1959) i Milana Pernara (1970), objavio je u utorak USKOK.

U saopćenju se navodi kako je optužnica podignuta nakon istrage na osnovu krivične prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara.

Navedena četvorka tereti se za zloupotrebu položaja i ovlasti, poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti, zloupotrebu položaja i ovlasti u pokušaju, davanja i primanja mita, zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju te pomaganja u zloupotrebi povjerenja u ekonomskom poslovanju.

Kako se navodi, USKOK je, nakon niza istraga, podigao prvu optužnicu protiv čelnika Dinama Zdravka Mamića, koga tereti da je, s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Vrbanovićem te poreznikom Pernarom zagrebački nogometni klub oštetio za nešto manje od 116 miliona kuna (15,4 miliona eura), a budžet za barem 12,2 miliona kuna (1,62 miliona eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i doprinosa.

Izvlačenje novca iz Dinama

Prvu optužnicu protiv Mamića USKOK je podigao pred Županijskim sudom u Osijeku, umjesto u Zagrebu, gdje se vodila istraga.

U javnosti se, kako navodi agencija Hina, često nagađalo o Mamićevoj povezanosti s nekim zagrebačkim sudijama, posebno nakon što mu je omogućeno da, uz kauciju i mjere opreza, istražni zatvor zamijeni odbranom sa slobode.

U službenom saopćenju USKOK-a navodi se kako je Vrhovni sud prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te je, “umjesto Županijskog suda u Zagrebu, za vođenje postupka u ovom predmetu odredio Županijski sud u Osijeku”.

Kao i prilikom pokretanja istrage u julu prošle godine, Tužiteljstvo Zdravka Mamića i u optužnici tereti kako je, izvlačeći novac iz Dinama, nezakonito zaradio najmanje 52 miliona kuna (6,92 miliona eura), a njegovog brata Zorana za “nepripadnu korist” od 38,1 milion kuna (5,07 miliona eura).

USKOK od braće Mamić u ovom slučaju želi oduzeti više od 90 miliona kuna (približno 12 miliona eura), pa je predložio “oduzimanje nepripadne imovinske koristi” od njih, dok je za optuženog poreznika podnesen prijedlog za “prošireno oduzimanje imovinske koristi”.

Tužiteljstvo nije navelo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljeni u ovom slučaju.

Također, nije navedeno ni koliki je bio navodni Vrbanovićev “dio”.

Protiv Zdravka Mamića naknadno su pokrenute nove istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama koji je, sa suokrivljenicima, navodno oštetio za ukupno više od 270 miliona kuna (približno 36 miliona eura).

Treća istraga

Nakon što je USKOK u februaru treći put proširio istragu zbog izvlačenja novca iz Dinama, Zdravko Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

I posljednja je istraga pokrenuta na osnovu nalaza poreznog USKOK-a, a kao i u prethodnima, Tužiteljstvo sumnja da su se Zdravko Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zloupotrebama u ekonomskom poslovanju preko firmi u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

Osim bivšeg izvršnog predsjednika Dinama, i trećom su USKOK-ovom istragom, kao i drugom, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član Uprave Dinama Damir Vrbanović i poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić.

Jedini “novi osumnjičenik” koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

Izvor: Agencije