Podignuta optužnica protiv Budimira

Sud BiH se prethodno proglasio se nenadležnim za postupanje u ovom predmetu (Reuters)

Kantonalno Tužilaštvo u Sarajevu danas je podiglo i dostavilo Općinskom sudu u Sarajevu optužnicu protiv predsjednika entiteta Federacija BiH Živka Budimira, te Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Armina Kulovca i Željka Asića zbog izvršenja krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, primanja i davanja dara i protuzakonitog posredovanja, potvrdio je agenciji Fena glasnogovornik Tužilaštva KS-a Alem Hamzić.

Dodao je da je optužnicom predloženo saslušanje 58 svjedoka, tri vještaka i iznošenje oko 400 materijalnih dokaza putem kojih će se dokazati izvršenje tih krivičnih djela.

Prethodne optužnice

Sud Bosne i Hercegovine krajem 2013. proglasio se nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv navedenih lica.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 27. novembra 2013. optužnicu protiv predsjednika Federacije Živka Budimira i još pet lica zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja i davanja dara ili drugog oblika koristi i nezakonito posredovanje.

Optužnica tereti Budimira da je, sam i djelujući s drugim optuženim, zloupotrijebivši položaj predsjednika Federacije, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih lica, među kojima su i osobe iz političkog života i kriminalnog miljea, na nezakonit način pomilovao i oslobodio od kazni zatvora i brisanja iz kaznene evidencije lica osuđenih na različite zatvorske kazne.

Presuda za držanje oružja

U odvojenom procesu, Općinski sud u Sarajevu izrekao je 11. jula prošle godine presudu kojom je Budimir zbog nedozvoljenog držanja oružja osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci, koja neće biti izvršena ukoliko u roku od godinu dana ne počini novo krivično djelo.

Na ročištu je sudinica Sanela Rondić istakla da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu sve izveli zakonito prilikom pretresa Budimirovog kabineta 26. aprila prošle godine, kada je pronađen pištolj “češka zbrojevka” sa sedam metaka, od kojih jedan u cijevi.

“Tužilaštvo je uspjelo dokazati da je optuženi počinio krivično djelo, kako je navedeno u optužnici, a smatramo da će uslovna osuda postići svrhu kažnjavanja”, dodala je Rondić.

Budimiru je tada, također, izrečena sigurnosna mjera oduzimanja oružja.

Suđenje u tom predmetu počelo je 20. septembra 2013. godine, a prema optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, u kojoj se, među ostalim, navodi da su pripadnici SIPA-e 26. aprila 2013, tokom pretresa Budimirovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH, pronašli pištolj „češka zbrojovka“ kalibra 6,35 milimetara sa sedam metaka, za koji nije pribavio odgovarajuće odobrenje nadležnog organa.

Izvor: Agencije