Podignuta optužnica protiv Jablanovića

Zbog Jablanovićeve izjave o 'divljacima' uslijedile su nasilne demonstracije koje su Kosovari organizovali u Prištini (EPA)

Odjeljenje za teška krivična djela Osnovnog tužilaštva iz Ðakovice podiglo je optužnicu protiv predsjednika Srpske liste Aleksandra Jablanovića, za krivično djelo podsticanja na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, te nemir i netoleranciju.

Jablanoviću, koji je bivši ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, dostavljen je poziv kosovskog tužioca da se 22. maja javi tužilaštvu u Ðakovici u svojstvu okrivljenog.

“Ovu optužnicu posmatram isključivo kao vid pritiska i želje da se Srbi, a posebno njihovi politički predstavnici zaplaše i disciplinuju kako bi ćutali kada se dešava nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji”, izjavio je Jablanović medijima u Mitrovici.

Smijenjen nakon protesta

Jablanović je smijenjen sa mjesta ministra za povratak i zajednice nakon nasilnih demonstracija koje su građani organizovali u Prištini protiv Vlade Kosova, kada je jedan od zahtjeva bio upravo njegova smjena.

Lavina negativnih reakcija kosovskih političara, studentskih i civilnih udruženja, kao i udruženja veterana protiv Jablanovića, uslijedila je poslije izjave koju je, uoči Božića, dao u Zočištu kod Orahovca, nakon kamenovanja grupe raseljenih Srba iz Ðakovice.

Oni su prethodno pokušali da unesu badnjak u crkvu, a napadače je Jablanović nazvao “divljacima”.

Izvor: Agencije