Podignuta optužnica protiv Le Pen zbog pronevjere

Le Pen je prethodno ukinut imunitet zbog drugog slučaja - vrijeđanja gradonačelnika Nice (Reuters)

Predsjednica francuske ultradesničarske stranke Nacionalna fronta, Marine Le Pen optužena je zbog navodnog prisvajanja milijuna eura iz Europskog parlamenta koje je iskoristila za plaće svojih suradnika u Francuskoj.

Agenciji AFP takvu je informaciju potvrdio njezin odvjetnik Rodolphe Bosselut, koji je naveo da su istražni suci pozvali na saslušanje 48-godišnju Le Pen.

“Kao što smo predvidjeli – optužili su je”, rekao je Bosselut.

Odmah je najavio da će se njegova klijentica žaliti.

Ukinuti imunitet u drugom slučaju

Nedavno je i Europski parlament ukinuo zastupnički imunitet čelnici Nacionalne fronte na zahtjev francuskih vlasti, prenosi AFP.

Navodi se da je Le Pen za klevetu tužio gradonačelnik Nice Christian Estrosi, nakon što je u svibnju 2015. godine rekla kako Estrosi dozvoljava vodećoj konzervativnoj islamskoj organizaciji da plaća veoma mali najam za džamiju i da je “moralni suučesnik džihadista”.

Zastupnici EP-a glasali su za ukidanje imuniteta Le Pen, navodeći kako nema razloga vjerovati da je pravni proces protiv Le Pen u Francuskoj pokrenut “s namjerom da se našteti njenoj parlamentarnoj ili političkoj aktivnosti”.

AFP je tada naveo kako taj slučaj nema veze sa zahtjevom francuskih tužitelja da zastupnici EP-a ukinu imunitet zbog navoda da je Nacionalna fronta upotrebljavao novac namijenjen parlamentarnim pomoćnicima da isplati osoblje svoje stranke u Francuskoj.

Izvor: Agencije