Podignuta optužnica protiv Miškovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u četvrtak optužnicu protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i još desetero njegovih saradnika zbog sumnje da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara (152,6 miliona eura) a budžet Srbije za 472 miliona dinara (više od četiri miliona eura), rekao je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

Optužnicom su obuhvaćeni i Miškovićev sin Marko kao i vlasnik Nibens grupe Milo Ðurašković.

“Njima se na teret stavlja krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja”, rekao je Radisavljević i precizirao da je za obja djela zaprijećena kazna do deset godina zatvora.

Tužilaštvo je također predložilo da se Miroslavu Miškoviću i Ðuraškoviću produži pritvor, dodao je Radisavljević.

Prema njegovim riječima, šest njihovih saradnika optuženo je za zloupotrebu položaja u pomaganju, a dvoje za utaju poreza.

Obustavljena istraga protiv Kaitovića

Reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović u svom javljanju iz Beograda je rekla da se Mišković i Đurašković terete za dva krivična djela, zloupotrebu položaja i utaju poreza.

“Tužilaštvo je konstatovalo da je šteta koja je načinjena putarskim preduzećima oko 160 miliona evra, ali to nije sve, jer je mnogo novca otišlo na utaju poreza”, rekla je Milutinović.

“Mišković i Đurašković su osnivali firme u koje su unosili akcije preduzeća za puteve i na taj način su oštetili i budžet Srbije”, dodala je ona.

Protiv Zorana Kaitovića istraga je obustavljena pošto je utvrđeno da nije izvršio krivično djelo za koje je bio osumnjičen tako da on nije obuhvaćen optužnicom.

Mišković i Ðurašković su u pritvoru koji im je određen do 9. juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije