Podignuta optužnica protiv Nebojše Medojevića

Medojeviću je ranije skinut zastupnički imunitet (Al Jazeera)

Tužiteljstvo Crne Gore podignulo je optužnicu protiv jednog od čelnika opozicijskog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića.

Nakon pola godine istrage Specijalno državno tužilaštvo optužilo je Medojevića, banjalučkog biznismena Momira Nikolića i još deset osoba za pranje novca.

Medojević je optužen i za stvaranje kriminalne organizacije koja je, kako stoji u optužnici, prala novac prije i tokom kampanje za parlamentare izbore 2016. godine.

Optužnica je proslijeđena Višem sudu na potvrđivanje. Zbog ovih optužbi, Medojeviću je ranije skinut zastupnički imunitet, ali mu pritvor, prema obavezujućem uputstvu vrhovnog državnog tužioca, nije određen.

Nema potrebe za pritvorom

Crnogorsko tužilaštvo tereti Medojevića za organizovanje kriminalne grupe i pranje novca.

“Imajući u vidu da se mjera pritvora određuje samo u izuzetnim slučajevima i da mora biti uvijek opravdana kada je to neophodno radi nesmetanog vođenja postupka, kao i pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora”, navodeno je tada u uputstvu.

Zahtjev za izdavanje obavezujućeg uputstva kojim bi se onemogućilo njegovo hapšenje ranije je tužiocu poslao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Prema Vujanovićevom stavu, nema potrebe za pritvorom, a Medojević se može braniti sa slobode, prenijeli su crnogorski mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije