Podignute optužnice za napad u Parizu 2015.

Optužnice su podignute za kriminalnu zavjeru sa teroristima (AP)

Francuske vlasti podigle su optužnice protiv dvojice muškaraca osumnjičenih da su pripadnici ćelije grupe Islamska Država Iraka i Levant (ISIL), koja je izvela napad u Parizu u novembru prošle godine, kada je ubijeno 130 ljudi, naveli su sudski izvori.

Optuženi su 29-godišnji Alžirac i 35-godišnji Pakistanac, javio je AFP.

Protiv njih je podignuta optužnica za “kriminalnu zavjeru sa teroristima”, naveli su izvori iz pravosuđa.

Ranije u petak, austrijske vlasti izručile su njih dvojicu Francuskoj, javlja AFP.

U nizu napada u Parizu 13. novembra ubijeno je 130 osoba, a ranjeno više od 350 njih.

Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gdje je ubijeno 89 ljudi, a trojica napadača raznijela su se ispred nacionalnog stadiona.

U napadima je učestvovalo najmanje devet osoba, koje su ubijene.

Francuski odgovor

U mjesecima koji su uslijedili, nakon napada, francuske sigurnosne snage poduzele su niz mjera kako bi se stanje u zemlji normaliziralo.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u obraćanju, pred oba doma francuskog parlamenta, netom nakon počinjenja napada, poručio kako će se pojačati aktivnosti protiv ISIL-a, koji je odgovoran za taj čin.

Što se tiče napada u Parizu, Hollande je rekao da su oni dogovoreni i planirani u Siriji, organizirani u Belgiji, a izvršeni u Francuskoj, uz pomoć domaćih pomagača.

Francuski istražitelji, u opsežnoj akciji hvatanja odbjeglih napadača, utvrdili su da su Bilal Hadfi (30) i Brahim Abdeslam (31), francuski državljani, imali prijavljeno prebivalište u Belgiji.

Odmah nakon što je ISIL preuzeo odgovornost za napade na nekoliko barova i restorana, dvoranu Bataclan i napade kod Stade de France, Francuska je pokrenula akciju intenzivnog bombardiranja njihovih uporišta u Siriji.

Glavni organizator napada, Belgijanac Abdelhamid Abaaoud, ubijen je nekoliko dana kasnije u pariškom predgrađu Saint – Denisu u opsežnoj akciji francuske policije.

Izvor: Agencije